İstanbul'da 281 mahalleden 138'inde konut fiyatları yükseldi!
İstanbul'da araştırmaya dahil edilen 281 mahalleden 138'inde fiyatlar yüzde 10'un üzerinde yükseldi. Merkez ilçeler yeniden revaçta. İstanbul konut piyasası son beş yıldır merkezden kenarlara doğru hızla genişledi...
İstanbul'da araştırmaya dahil edilen 281 mahalleden 138'inde fiyatlar yüzde 10'un üzerinde yükseldi. Merkez ilçeler yeniden revaçta. İstanbul konut piyasası son beş yıldır merkezden kenarlara doğru hızla genişledi. Kurtköy, Çekmeköy, Esenyurt, Tuzla gibi yerleşim yerleri özellikle markalı konut projelerinde hep gündemdeydi. Beşiktaş, Kadıköy, Sarıyer, Bakırköy gibi merkezlerde ise arazi stokunun olmaması büyük projeleri kenarlara itmişti. Bu hareket fiyatlara da aynı doğrultuda yansımıştı. Merkezde fiyatlar artıyordu ancak arz ve talebin buluştuğu yeni bölgelerde yükseliş daha hızlıydı.
Haziran 2012 - 2013 döneminde bu eğilim net bir şekilde kırıldı. Bu yıl fiyat artışlarında Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy yeniden öne geçti. Bu vıl, kentin en çok prim yapan bölgesi yüzde 40,3 ile İstinye. Lüks konut ağırlığı, Ataşehir'e taşınacak olan İstanbul Borsası'nın bölgedeki 240 dönümlük arazisiyle ilgili spekülasyonlar İstinye'de fiyatları yukarı çekiyor.
İstanbul'da değer kaybeden bölgelerin başında ise Çekmeköy ve Ümraniye geliyor. Markalı konut ve ofis projelerinin yoğunlaştığı bu bölgelerde gayrimenkul piyasası oldukça hareketli bir dönemi geride bıraktı. Bu yoğunluk ve yeni projelerin çokluğu, gecekondu yoğun bu bölgelerdeki beklentileri dolayısıyla fiyatları oldukça yukarı çekti. Ancak müteahhitlerin belirlediği fiyatlarla satılan markalı konutların ikinci el piyasası oluşmaya başladığında, bu "uçuk" fiyatların çok da gerçekçi olmadığı ortaya çıktı. Sonuç: Emlak fiyatlarında aşağı yönlü bir realizasyon yaşanıyor. En keskin fiyat düşüşü, yüzde 13,8 ile Çekmeköy'de. Sarıgazi ve Eyüp Güzeltepe'de de kayıp yüzde 9 seviyesinde. Bu realizasyonun ardından fiyatların hangi seviyede dengeye geleceğini görmek için zamana ihtiyaç var.
Ters Etki - Bahçeşehir Kanal istanbul, üçüncü köprü ve havaalanı gibi dev projeler istanbul'daki birçok bölgede fiyatların yukarı yönlü hareketini tetikliyor. Bu dalgaya uymayan istisnai durum Bahçeşehir'de yaşanıyor. Özellikle müstakil konut projeleri yürüten inşaat şirketlerinin bir kısmı, müşterilerinin kira kaybını ödemeyi göze alarak teslimat tarihlerini geciktirme kararı aldı. Bir kısmıysa projelerini tamamen askıya aldı. Bölgede imar değişikliğinin gündeme gelmesi nedeniyle şirketlerin yeni koşulları görmeyi beklediği konuşuluyor.
Maziyi Arıyor - Çekmeköy İstanbul'un markalı konut projeleriyle öne çıkan semtlerinden Çekmeköy, yatırımcılar için hayal kırıklığına dönüşmüş durumda. İlçede geçen yıl emlak fiyatları sadece yüzde 3 civarında artmış, kiralık fiyatlarıysa yüzde 8,9 oranında gerilemişti. Bu yıl ise fiyatlar tepetaklak oldu. Fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 13,8 oranında değer kaybetti. 2005'ten sonra gelişmeye başlayan ve daha çok üst gelir grubuna hitap eden semtteki konutların değerinin üzerinden satıldığı, düşüşlerle birlikte 'gerçek' fiyat aralığının yakalanmaya başladığı yorumu yapılıyor.
TAŞYAPI Uçuyor - Sarıyer İstanbul'da üçüncü köprünün emlak fiyatlarında hareketlenme yarattığı yerleşim alanlarından başında Sarıyer geliyor. İlçenin Karadeniz kıyısına yakın lüks konutlardan oluşan semti Zekeriyaköy'de bu yıl fiyatlar yüzde 15 arttı.
Geçen yıl bu oran yüzde 2,3'te kalmıştı, ilçenin, köprüye uzak gözükse de yerleşimi oturmuş, köprü inşaatından olumlu etkilenecek semtlerindeki fiyat artışları daha yüksek. Bu yıl İstinye'de yüzde 40,3, Tarabya'da yüzde 28,1, Baltalimanfnda yüzde 27,5'lik artış oldu.
FORBES