23 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul'da 5 binadan 1'i Sütlüce'deki gibi!

İstanbul'da 5 binadan 1'i Sütlüce'deki gibi!

İstanbul Sütlüce'de yıkılan apartmanın ardından İstanbul'daki diğer binalar gündeme geldi. Mühendisler, her 5 binadan 1'inin Sütlüce'deki binaya benzer özellikler taşıdığını belirttiler.




Beyoğlu Sütlüce’de toprak kayması sonucu çöken bina, gözleri benzer yapılara çevirdi. Kentte, Sütlüce’deki gibi mühendislik görmemiş kaçak binlerce apartman olduğunu belirten uzmanlar, İstanbul’un beşte birinin tehlikede olduğunu söylüyorlar. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre Sütlüce’deki binanın olası bir depremde yerle bir olacağını ifade eden inşaat mühendisleri, imar affıyla bu gibi yapılardaki tehlikenin perçinleneceğini söylüyor.

Beyoğlu Sütlüce Fuadiye Sokak’ta 4 katlı apartman, zeminindeki toprağın kayması sonucu çöktü. 1990’lı yılların başında ruhsat alınmadan yapıldığı anlaşılan ve iskanı olmadan zaman içinde kat çıkılarak 4 kata ulaşan binanın temelinin bile olmadığı çökünce anlaşıldı. 

Çökmeden önce uyarılar sonrası boşaltıldığı için can kaybının yaşanmadığı binanın olası bir depreme karşı performansı da uzmanlara göre ‘yıkım’ olurdu. İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, imar affının da bu tip yapıların güvenliğinde büyük bir tehdit olduğunu söylüyor:

“O bina eğer yıkılmasaydı imar affı kapsamında affedilecekti. Çünkü imar barışı adı altında getirilen af, yapıların deprem güvenliklerinin beyanını mal sahiplerine bırakıyor. Bu doğru bir şey değil. Bunu yasa haline getirip de mal sahiplerinin beyanına bırakıyorsanız bu çok vahim bir durum.”

İTÜ Deprem Mühendisi Doç. Dr. Beyza Taşkın, “Duvardaki ankrajların üst veya alt uca daha yakın olması gerektiğini görüyorum. Drenaj  olup olmadığını bilmiyoruz. Barbakan boşlukları yeterli mi bilemiyoruz. Binanın başına gelenler imar affıyla bina güvenliğinin mal sahiplerine bırakılmasının göstergesi. İstanbul’daki bina envanterinin beşte biri tehlikede. Deprem senaryosuna göre çok ağır hasar alacak 50 bin bina var. İmar barışı inceleme olmadan yapılmamalı” diye açıklama yaptı. 

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna “Problem istinat duvarının yeterli taşıyıcı kapasitede olup olmadığı. Bunun araştırılması gerekir. Çökmede yağmurun da etkisi var. Bu yadsınamaz. İmar barışı adı altında bir imar affı ilan edildi. Kaçak ve ruhsatsız yapılara af getirilerek sorumlulukları mal sahibine bırakıldı. Kaçak ruhsatsız yapıların tespit edilip risk durumlarının belirlenmesi lazım. Riskli olan yapıların güçlendirilmesi, güçlendirmek mümkün değilse yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor” diye konuştu. 

Sütlüce'de yıkılan bina ile ilgili ilginç detay!


Geri Dön