23 / 12 / 2024

İstanbul'da 600 bin bina yenilenecek!

İstanbul'da 600 bin bina yenilenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, İstanbul'da 600 bin binanın yıkılıp yeniden yapılacağını açıkladı. Özhaseki ayrıca belediyelerin kentsel dönüşümde yerli ürün kullanmaları halinde kredi de öncelik alacağını aktardı. 



Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Eğer belediyeler kentsel dönüşüm işinde yüzde 100 yerli ve milli ürün kullanacaklarının garantisini verirlerse, kredide öncelik vereceğiz." dedi.


Bir otelde düzenlenen "MÜSİAD İnşaat Sektörü ve Kentsel Dönüşüm Temalı Türkiye İstişare Toplantısı"nda konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki,  Türkiye'de 1950 ile 1980 yılları arasında inşa edilen yapıların risk altında olduğunu ifade etti. 


1999 yönetmeliği öncesinde 15 milyon yapının inşa edildiğini anlatan Özhaseki, "Bunların 7,5 milyonu risk taşıyor. Biz bir hedef koyduk. Yılda 500 bin konutu yenilememiz lazım. Bu iş için sıfır faizli kredi sistemini getireceğiz. Belediyelerin sundukları projeler kabul edilirse ilk iki yıllık harcamaları biz vereceğiz. Sonra 3 yıl içerisinde isteyeceğiz. Kendilerine yük binmeden bu iş nasıl yapılırsa bunu da belediye başkanlarına anlatacağız." diye konuştu.

 

"600 BİNA YENİDEN YAPILACAK"

Türkiye'nin geleceği için kentsel dönüşümün önemine vurgu yapan Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

"İstanbul'da yaklaşık 600 bin bina yıkılıp yeniden yapılacak. Bu işi kamuya yük bindirmeden nasıl yapılır diye çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları Bakanlar Kurulu'na sundum, Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanımıza anlattım. Eğer biz bunları yapabilirsek, ülkemizi geleceğe hazırlamış olacağız. Yapmazsak, Allah korusun deprem gelecek, yıkacak ve biz de çok gözyaşı dökeceğiz. O gelmeden hazırlık yapmaya çalışıyoruz. En azından dışarıdaki bazı ülkelerin yaptığı gibi."

 

"İLLER BANKASINDAN HİBELERİ KALDIRDIK"

Kentsel dönüşümde yerli ve milli ürün kullanacak belediyelere kredi önceliği verileceğini açıklayan Bakan Özhaseki, şu bilgileri verdi:

"Çıkaracağımız yasalar içerisinde şu da var. Eğer belediyeler kentsel dönüşüm işinde yüzde 100 yerli ve milli ürün kullanacaklarının garantisini verirlerse kredide öncelik vereceğiz. Yani kimse gidip, Çin'den avize getirmesin. Güney Kore'nin asansörlerini kullanmasın. Bizim kendi içimizde bunları yapacak kapasitemiz var. Bu kadar para nereden bulunacak gibi sorular geliyor. İller Bankasının kaynaklarını bu yöne kaydırıyoruz. İller Bankasından hibeleri kaldırdık. Kredileri de kentsel dönüşüm işine yönlendiriyoruz. Sonra elimizde bulunan 21 sosyal tesisi sattık. Bunlardan doğan geliri de kentsel dönüşüm hesabına aktarıyoruz."


Geri Dön