25 / 11 / 2024

İstanbul'da 71 adet taşınmaz satışa çıkarıldı!

İstanbul'da 71 adet taşınmaz satışa çıkarıldı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bulunduğu arazi de dahil olmak üzere, İstanbul'da toplam 1 milyon 796 bin 479 metrekare yüzölçümüne sahip 71 adet taşınmaz satışa çıkarıldı




Depremde sığınacak boş arazi kalmadı Tarım, askeri ve okul alanları satışa çıkarıldı. Bunların arasında Erenköy'deki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arazisi de bulunuyor. (Üstte) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Başkanı Ahmet Atalık, "Alışveriş merkezleriyle donatılan İstanbul'da, depremde halkımızın sığınılabileceği arazi kalmamıştır" dedi. 


Mihrimah Sultan tarafından vakfedilmiş A hmet Atalık, istanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün üzerinde bulunduğu taşınmaz, konut ve ticari büro inşa edilmek üzere 23 Ağustos 2004 günü ihaleye çıkarıldığını, buna karşı dava açtıklarını; ancak hale işleminin gerçekleşmemesi nedeniyle davanın sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, "Bu taşınmaz yine satış listesine girmiş bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan tarafından tarımsal amaçlı kullanılmak üzere vakfedilmiş olan bu taşınmazın, günümüzde yasalarda birbiri ardına yapılan değişiklikler sonucu koruyucu şerhi kaldırılmış ve 'Yönetim merkezi alanı, ilköğretim tesisi alanı ve yol' imar durumlu bir hazine arazisine dönüştürülmüştür. Vakfedilmiş böyle bir arazinin amacı dışında kullanılması öncelikle ahlaki bir davranış olarak değerlendirilemez" dedi. 

İstanbul'da toplam 1 milyon 796 bin 479 metrekare yüzölçümüne sahip 71 adet taşınmaz satışa çıkarıldı. Satışta olanlar içinde yeşil, tarım, askeri alanlar da Sultanahmet'te içinden cadde geçen arkeolojik ve kültür alanında kalan da, okul, yönetim alanı olan da var. Kadıköy, Erenköy'deki 2J bin 440 metrekare yüzölçümlü İstanbul Gıda. Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün bulunduğu arazi de bulunuyor. Dünyada arkeolojik değerleri muhafaza altına almak, gün yüzüne çıkarmak ve sergilemek için devlet özel mülkiyeti satın almak suretiyle kamulaştırırken, ülkemizde ise bunun tam tersi olarak Fatih Ilçesi'nin Binbirdirek Mahallesi'nde (Sultanahmet) "Arkeolojik Sergileme-Park, Turizm Kültür alanı ve park" imar durumlu 12 adet taşınmaz satışa çıkarıldı. 


İtirazda bulunuldu Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Sarıyer, Gümüşdere Köyü'nün tek tarım arazisi olan 764 parsel numaralı 590 bin 343 metrekare yüzölçümlü taşınmaz da özelleştirme kapsamında satışa çıkarıldığını belirterek, "11 Toprak Koruma Kurulu Kararı ile daha önce bu arazinin bir bölümü 'biyolojik arıtma tesisi' yapılmak üzere İSKİ Genel Müdürlüğü'nc tahsis edilmişti. Ancak tarım arazisi olduğundan bahisle odamız. 


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına itirazda bulundu. Yapılan incelemede söz konusu alanın "sulu özel ürün arazisi" olduğu saptanmış ve daha önce verilen tarım dışı amaçlı kullanım kararı iptal edilmişti. Gümüşdere Köyü tarım arazisinden başka İstanbul genelinde üzerinde tarımsal üretim yapılan, düz ve hafif eğime sahip daha pek çok mutlak tarım arazisi satışa çıkarıldı" dedi. Atalık, satışa çıkarılan ve imar durumu "askeri alan" olan yerleri alanların buraları askeri tesis amaçlı kullanmayacağının gün gibi açık olduğuna dikkat çekerek, "Dere yatağını . ne için alacaktır? Pek çok kişi imar planında yeşil alan lejandında kalan arazisine konut amaçlı imar çıkartmaya çalışırken, park ve yeşil alanları bir insan neden alır? Fatih, Binbirdirek Mahallesi'nde arkeolojik ve kültür alanında kalan ve üzerinden İmran Öktem Caddesi geçen taşınmazlar ne amaçla satışa çıkarılmıştır, kim niye alacaktır? Bu soruların iki yanıtı olabilir; birincisi, son derece düşük fiyatlarla elden çıkarılacak bu taşınmazların derhal imar durumları değiştirilecektir. 


İkinci durumda ise imar planı değiştirilemeyecek özellikte olan araziler satılan kişilerden çok daha yüksek bedelle geri alınarak bazı kişilere rant sağlanmış olacaktır" şeklinde açıkladı. 


Türkiye'de Yeniçağ 


Geri Dön