27 / 04 / 2024

İstanbul'da 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapıldı!

İstanbul'da 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, "Sırf İstanbul ilimizde 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapılmış. Bu konumlarda 367 bin bağımsız birim bulunmakta ve bu hak sahiplerine de bugüne kadar sadece kira yardımı olarak 1,7 milyar lira verilmiştir." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bakan Kurum, deprem vergilerine ilişkin olarak da şöyle konuştu:

"Devletimiz 17 yılda 147 milyar lira deprem vergisi toplamıştır. Bu toplanan vergilerin 8 katını yani 1,21 trilyon lirayı deprem bölgelerine ve depremzede vatandaşlarımıza harcamıştır. Bu kadar para yalnızca depremin yaşandığı yerlerde mi harcanmıştır? Hayır, sadece deprem bölgelerinde değil. Deprem öncesinde hazırlık için devletimiz gitmiş, tüm Türkiye'yi kapsayan hazırlık, güçlendirme ve önleme çalışmaları yapmıştır. Riskli görülen binlerce kamu binası depreme karşı güçlendirilmiştir."  

İstanbul da 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapıldı!

Bakan Murat Kurum, hastaneler, okullar, cezaevleri hatta barajlar yapıldığını, afetzedelere sosyal destekler verildiğini vurgulayarak, köhneleşmiş sanayi alanlarının yeniden güçlendirilmesinin de yine deprem vergileriyle sağlandığını belirtti.

81 ili 300 kez ziyaret ettiğini belirten Bakan Murat Kurum, "Vatandaşlarımızla, muhtarlarımızla, belediye başkanlarımızla konuştum, istişarelerde bulundum. Bugüne kadar 'Ben deprem mağduruyum. Devlet benimle ilgilenmedi.' diyen tek bir vatandaşımızı bile görmedim." dedi.

Murat Kurum, bu konuda devletin 1999'dan bu yana yapılması gereken tüm çalışmaları kararlı şekilde yaptığını belirtti.

İstanbul'da kentsel dönüşümün genellikle rant sağlayan projelerde olduğuna yönelik iddialara da yanıt veren Kurum, "Bırakın kar etmeyi, biz bu projelere sadece İstanbul'umuz için 1 milyar lira finansman sağladık." diye konuştu.

 "Dışarıdan ilave bir nüfus veya vatandaş getirilmemektedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, geçmişte Kirazlıtepe'deki eleştirileri hatırlatacak "Bugün bütün Üsküdar, 'Kirazlıtepe Mahallesi gibi bizi de dönüştürün.' demektedir. Bu örnek dönüşüm projelerine, Kirazlıtepe'ye veya herhangi bir kentsel dönüşüm projesine dışarıdan ilave bir nüfus veya vatandaş getirilmemektedir. Sırf İstanbul ilimizde 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapılmış. Bu konumlarda 367 bin bağımsız birim bulunmakta ve bu hak sahiplerine de bugüne kadar sadece kira yardımı olarak 1,7 milyar lira verilmiştir." dedi.

 

Bina risk tespit kılavuzu 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön