27 / 04 / 2024

İstanbul'da apartmanların amorti süresi 20-25 seneye ulaştı! 

İstanbul'da apartmanların amorti süresi 20-25 seneye ulaştı! 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut sektöründeki son durumu değerlendirdi. Yazıcı, İstanbul'da apartmanların amorti süresinin 20-25 seneye ulaştığını söyledi. İşte ayrıntılar...



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yüksek enflasyonist bir dönemde gayrimenkul fiyatlarında yaşanan değer yükselişinin güvenli ama getirisi düşük bir liman olacağına dikkat çekti. Son iki senede konut yatırımcısının yüzünün güldüğüne vurgu yapan Cansel Turgut Yazıcı, "Konut yatırımı artık nakit para ile yapılması gereken bir yatırım oldu. Yüksek enflasyonist bir dönemde gayrimenkul fiyatlarında değer artış kazançları fazla olmaz, güvenli ama getirisi düşük bir liman olur. Gayrimenkul piyasasındaki stok erime hızına bakıldığında neler olduğu daha iyi görülebiliyor" açıklamasında bulundu. 

Cansel Turgut Yazıcı, 2023 Ocak'tan bu güne ülke genelinde satılık konut stokunun genel ortalamada yaklaşık yükse 15 arttığının, bu yükselişin yüzde 19'una yakınının İzmir’den, yüzde 12'sinin ise İstanbul'dan geldiğinin altını çizdi. 

Kiralık miktarında ise yükselişin daha dramatik olduğunu aktaran Yazıcı, açıklamasında "Stok genel bazda yüzde 72 yükseldi. Kiralıkta en fazla stok artışı olan şehir İstanbul,  yüzde 74 gibi bir rakamlar başı çekiyor" dedi. Deprem nedeni ile arada büyük de bir stok erimesi olmuştu, bu açıdan bakıldığında aslında reel rakam daha da büyük diye düşünebiliriz" ifadelerini kullandı. 

İstanbul da apartmanların amorti süresi 20-25 seneye ulaştı! 

İSTANBUL'DA APARTMANLARDA AMORTİ SÜRESİ 20-25 YIL 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, fiyat yükselişlerinin kira artışlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, "Yatırım yapılan miktar arttıkça yatırım yapılan gayrimenkulle ilgili kira beklentisi rakamı da buna bağlı yükseliyor. Konut sahibi kiracı ilişkilerinde sorun çok büyük, yüzde 25’lik yükseliş sınırı aslında piyasa dengesini bozuyor" açıklamasında bulundu. 

Diğer taraftan konutun yıllık getirisinin amortisman süresi ile çarpılması ile gayrimenkulün fiyatının bulunduğunu dile getiren Cansel Turgut Yazıcı, "Değer arttı, kira ona paralel şekilde yükselemedi, bu şekilde mülkün kendini amorti etme süresi daha da uzadı. Çok değil yalnızca 4-5 yıl önce İstanbul’da apartman dairelerinde amorti süresi şeklinde 15-18 yılları konuşurken bugün 20-25 yılları konuşur olduk" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul da apartmanların amorti süresi 20-25 seneye ulaştı! 

SADECE AİLELER DEĞİL YAŞLI VE ÖĞRENCİLER DE BARINMA SORUNUYLA KARŞI KARŞIYA 

Türkiye'de sadece ailelerin konut barınma sorunu ile karşı karşıya olunmadığını, başka yönlerden de barınma sorunu içinde olunduğunu aktaran Cansel Turgut Yazıcı, "Barınma konusunda müdahalede bulunulmazsa daha da derinleşecek bir sorun kümesi geliyor. Şu anda yalnızca ailelerin barınma sorununu konuşuyoruz ama maalesef üstünde durmadığımız başka 2 konumuz daha bulunuyor; birincisi öğrenci barınması, diğeri ise yaşlıların barınması, hepsinde sorun mevcut" diye konuştu. 

Yazıcı, özellikle yaşlıların bakımı için hızlı modeller geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi ve 2050 ile sonrasında nüfusumuzda her 5 kişiden 1'inin yaşlı olacağına dikkat çekti. 

Açıklamasında "Onların bakımı ve yaşayabilmesi için modeller kurgulanmalı. Üniversitelerin dağılımının ve öğrencilerin yerleşmelerinin de planlama ile yapılması gerekli. Ülkemiz toprakları sanayisinden üretimine, eğitiminden tarımına disantralize olacak şekilde yeni yüzyıla göre kurgulanmalı ve kullanılmalı" ifadelerini kullanan Yazıcı, belirli kentlerin sürekli büyütülerek, gerek tarımsal ve lojistik sıkıntı yaratacak gerekse milli güvenliğe de tehdit oluşturacak sorunlar yaratıldığını vurguladı. 

İstanbul da apartmanların amorti süresi 20-25 seneye ulaştı! 

Türkiye’nin acilen kısa orta ve uzun vadeli barınma planına ve bu işi koordine edecek bir kurula ihtiyacı olduğunu dile getiren Yazıcı, "Buna Gayrimenkul Kurulu, Gayrimenkul Planlama Teşkilatı ne dersek diyelim ama bu kurumun da bir an önce hayata geçirilmesi gerekli. Bu kurul tüm düzenlemeleri orkestra şefi olarak organize etmeli,  yakın orta ve uzun vadeli sektörel planlamalar gerçekleştirerek tüm  ilgili kurumlarla direkt koordinasyon sağlamalı" açıklamasında bulundu ve çok iş ama az zaman olduğunu söyledi. 

Yazıcı, tersi durumda eşya hukukuna güven duygusu azaldıkça gayri resmi çözümlere gitmeye çalışan halk kitlesi ile karşı karşıya kalmaktan korkulması gerektiğini dile getirdi. 

İstanbul da apartmanların amorti süresi 20-25 seneye ulaştı! 

KONUT ÜRETEREK KİRAYA VEREN KURUMSAL SİSTEMLER OLUŞTURULMALI 

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konut kiralama amaçlı bazı kurumsal yapılar kurularak bunların kiralama amaçlı konut inşa etmeleri ve kiralama yolu ile orta ve dar gelirli vatandaşa belli sürelerle mülk sağlamasının projelendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Açıklamasında "Konut üretiminde arsa maliyeti en derin maliyet olduğundan kamuya ait bazı araziler kiraya verilmek amacıyla konut şeklinde geliştirilebilir. Satışına izin verilmeyen bu mülklerin uzun süreli kiralama metotları, kimin ne kadar süre ile kiralayabileceği sistemle modellenerek tespit edilir" önerilerine yer veren Yazıcı, ayrıca portfoyünde kiralamak amacı ile belli miktarda konuta sahip olan, dar gelirliye kiralayan ve bunu portföyünde tutan şirketlere vergisel ve  teşviksel avantajlar  sunularak bu yatırımlaron özendirilebileceğini, çünkü şu anda kurumsal açıdan konut yapıp kiraya vermenin fizibil olmadığını söyledi. 

Konut sitelerinde günübirlik kiralama eziyeti son buluyor!

Kiracılardan yüksek kira fiyatlarına karşı yeni yöntem! Kiracı olduğu evi günlük kiralayana 100 bin TL ceza kesilecek!

Mesa Holding: Bahçeşehir'e yakın 4 milyon metrekarelik bir sosyal konut projesi için start aldı!


Geri Dön