01 / 08 / 2024

İstanbul'da deprem hareketliliği! Gayrimenkulde tercihler yine değişiyor!

İstanbul'da deprem hareketliliği! Gayrimenkulde tercihler yine değişiyor!

Kahramanmaraş depremi, beklenen İstanbul depremini de yeniden gündeme getirdi. Kentte kiralık konut sorunu yeniden ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...



Akşam Gazetesi'nden Arzu Kurum'un haberine göre; olası İstanbul depremine karşı araştırmalar yapan vatandaşlar, gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi. 

Özellikle çok yüksek katlı binalarda oturanlar ve konutunun güvenli olmadığını düşünenler, daha güvenli olacağına inandıkları az katlı yapılara yönelmeye başladı.

İstanbul da deprem hareketliliği! Gayrimenkulde tercihler yine değişiyor!

Kiralık ev olmadığını belirten sektör temsilcileri, artık iş yeri ve merkezi konuma bakılmadığını ve güvenliğin ön planda yer aldığını vurguladı.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında konutunun güvenli olmadığını düşünen ve çok yüksek katlı binalarda yaşayan vatandaşların daha güvenli olan farklı bölgelerde, farklı özellikteki konut arayışına başladığının altını çizdi. 

"İnsanlar Anadolu ve Avrupa yakasında fay hattı üzerinde olmayan özellikle Karadeniz sahiline yakın kesimlere yöneldi. Örnek vermek gerekirse Anadolu yakasında Çekmeköy, en dayanıklı yerlerden birisi. Buralara doğru bir arayış içine girdiler" ifadelerine yer veren Hakan Akdoğan, yeni olan depreme dayanıklı yapıların daha çok tercih edilmeye başlandığını aktardı.

İstanbul da deprem hareketliliği! Gayrimenkulde tercihler yine değişiyor!

Açıklamasında "Artan taleple birlikte fiyatlarda da bir artış gözlemliyoruz. Ancak bununla ilgili bir oran vermek yanlış olur" ifadelerine yer veren Akdoğan, tüketicilerin artık iş ve lokasyondan ziyade konutun sağlam ve güvenli olmasına dikkat ettiğini belirti. 

Akdoğan, vatandaşların bir kısmının üst katların daha güvenli olduğunu düşünürken bir kısmının ise dışarı kaçmak için birinci ve ikinci katların daha güvenli olduğuna inandığına ve bu konuda bir kafa karışıklığı olduğuna vurgu yaptı. 

Uzmanların deprem esnasında aşağı doğru değil, daha üst katlara doğru çıkılmasını tavsiye ettiğine dikkat çeken Akdoğan, "Doğru zeminde doğru proje yapılmış mı? Bunlar araştırılmalı" ifadelerini kullandı. 

İstanbul da deprem hareketliliği! Gayrimenkulde tercihler yine değişiyor!

Tüketicinin konut arama kriterlerinin bir anda değişiklik gösterdiğinin altını çizen Emlak Uzmanı Şenay Araç Demir ise açıklamasında, "Eskiden hiç kimse bir konut 'depreme karşı dayanıklı mı değil mi' diye sormazken bu durum yaşananınca insanlar güvenlik konusunu öncelikli hale getirmeye başladı. Örneğin Maslak bölgesinde yüksek katlarda oturan ve kontratı devam eden bir müşterimiz, ev sahiplerine 15 gün içerisinde evi boşaltma ihtarı çekti. Göktürk tarafına taşınacak" diye konuştu ve burada daha çok müstakil konutların olduğunu belirterek, bunun gibi pek çok talep aldıklarını da aktardı. 

1999 depremini Florya-Yeşilköy hattında şiddetli bir şekilde yaşayan vatandaşların da bir sirkülasyon içindi olduğuna dikkat çeken Demir, "Daha sağlam yerlere geçmeye çalışıyorlar. Herkes kiralık ev arıyor ama ev yok. Maddi durumu iyi olan depremzede vatandaşlar da İstanbul'da ev arıyor ama ev yok" açıklamasında bulundu.

Bakanlık şok eden rakamı duyurdu! İşte yıkılan ve ağır hasarlı bina sayısı!

Deprem bölgesi için 4 milyon ton demire ihtiyaç var! 1 ton demir fiyatları ne kadar? 16 Şubat 2023 demir fiyat listesi

EBRD, Türkiye’nin 2023 yılı büyüme tahminini deprem nedeniyle değiştirdi!

Deprem kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Taşınma ve kira yardımı kaç lira? Depremzede kira yardımı ne zaman yatacak?


Geri Dön