01 / 05 / 2024

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan uyarı! Deprem hareketliliği riskli yerleri de tetikliyor...

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan uyarı! Deprem hareketliliği riskli yerleri de tetikliyor...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Tokat Sulusaray'da 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde 2 deprem meydana geldiğini duyurdu. Buna göre, son zamanlarda yaşanan  Muğla ve Malatya dahil olmak üzere deprem hareketliliği tedirgin ediyor.



Prof. Dr. Şükrü Ersoy, katıldığı bir canlı yayında son depremleri yorumladı. Ersoy, "Türkiye'nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi" dedi ve bölge için 3 uyarıda bulundu. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Tokat Sulusaray'da 4,7 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı. Bu depremden yaklaşık bir buçuk saat sonra yine Sulusaray'da 4,1 büyüklügünde artçı bir deprem daha oldu. Son günlerde Türkiye genelinde deprem hareketliliği yaşanıyor. Muğla'da 3.9 ve Malatya'da da 4.3 büyüklüğünde depremler yaşandı.

dunya.com'da yer alan habere göre; Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy Tokat, Muğla ve Malatya'da meydana gelen depremlerden sonra dikkat çeken uyarılar yaptı. Ersoy, "Türkiye'nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi Muğla ve çevresi" diyerek 3 tehlike üzerinde yorum yaptı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "4'ü geçen depremler insanlar tarafından hissediliyor. İnsanlar korkuyor, kaygı duyuyor. Hatta sokaklarda saatlerce beklemişler. Fakat bu büyüklükteki depremler yıkıcı depremler değil, herhangi bir hasar vermesi mümkün değil." dedi.

KUZEY ANADOLU FAYINDA TEHLİKELİ YERLER VAR

Yaşanan bu depremler Kuzey Anadolu Fayı'nın aktif olduğunu göstermektedir. Buna göre, Erzincan'ın olduğu yerde, 1939'da olduğu için büyük bir deprem beklemeyiz. Ama Erzincan'dan doğuya doğru yine Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tehlikeli yerler var diye ifade etti.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy dan uyarı! Deprem hareketliliği riskli yerleri de tetikliyor...

8 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR DEPREM UYARISI

Ersoy; "Burada 6.5'u geçmeyebilir. Biz de biliyorsunuz 6'yı geçtikten sonra hasarlar verebiliyor. 5.5'te bile verebiliyor. Onlar bile büyük depremler. Buna göre, 6.5, 5.5'un 30 kat daha büyük bir enerjisine sahip anlamına geliyor.  Ayrıca bu kol üzerindekiler de 7, 7.5 maksimum 8 büyüklüğüne depremler ile karşılaşılabiliyor.  Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bizim en tehlikeli fay zonlarından bir tanesi olmaktadır. Bunun batı ucunda da Marmara ve İstanbul bulunuyor.

Malatya civarındaki depremler

 O taraftaki depremler çok sürecek. En az 1 yıl daha sürmesi gerekir. Yine Malatya özelinde, orada çok fazla deprem oluyor. Anakolun, Doğu Anadolu'nun biraz üzerinde bir aktivite var orada. Bunlar da onu gösteriyor ve 4'ün üzerine çıkan çok sayıda depremler var. Dolayısıyla özellikle Malatya bundan çok kaygı duyuyor, çok tedirgin oluyor 'Acaba bundan sonra daha büyük deprem gelir mi?' diye. Bunu söylemek gerçekten zor. Çünkü anakola paralel başka fay zonları da var. Buranın durumu da öyle.

Muğla ve çevresi için deprem uyarısı

Muğla bambaşka bir dünya. Türkiye'nin belki de en tehlikeli yerlerinden bir tanesi Muğla ve çevresi. Çünkü bizim sınırlarımızın dışında Girit ve Rodos'ta büyük depremler olabiliyor. 8'in üzerine çıkabilir. Tarihsel dönem içerisinde 9 büyüklüğünde depremler bile var. Bizim sınırlarımızda olmamasına karşın bu bölgeyi etkileyebilir.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan, Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'a cevap! İstanbul'da deprem olmayacak mı? 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy olası İstanbul depremi için '100 yıl beklemeyecek' dedi! Yeni fay hattını açıkladı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy açıkladı! Bursa’da bulunan Kayapa-Yenişehir Fayı büyük İstanbul depremini tetikler mi?

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? İstanbul nasıl dönüşebilir? Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı!

 


Geri Dön