27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? İstanbul nasıl dönüşebilir? Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı!

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? İstanbul nasıl dönüşebilir? Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı!

YTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, kentsel dönüşümün nasıl yapılması gerektiğini tek tek açıkladı. Diğer yandan İstanbul'un riskli binalarına da değinerek önemli açıklamalarda bulundu. 



Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, kentsel dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Kentsel dönüşümün kentin tarihi yapısına göre yapılması gerektiğine dikkat çeken Şükrü Ersoy, "Kendi kültürümüzle birlikte kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Kentsel dönüşüm yeni bina yapmak değil, şehrin ruhunu koruyarak depreme dayanıklı binalar, şehirler yapmaktır" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Ersoy, yaptığı açıklamasında Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, zaman zaman yaşanan depremlerin bazılarının yıkıcı etki yaratabildiğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? İstanbul nasıl dönüşebilir? Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye'deki en büyük depremlerin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana geldiğine vurgu yaptı ve bu hattın uzunluğunun yaklaşık 1.500 kilometre olduğunu söyledi. 

"Kuzey Anadolu fayı peş peşe kırılıyor, fay üzerinde depremler oluyor ve gerilim Marmara'ya doğru taşınıyor. Bu durum Marmara depremlerinin biraz daha erkene alınması anlamına gelmiyor" ifadelerini kullanan Ersoy,  Marmara Bölgesi'nde 7'den büyük deprem olabildiğini, en son 1766 yılında bir sene içinde 7'den büyük iki deprem olduğunu, bunların tekrarlanma aralığının dolduğunu ve gelecek Marmara depreminin yaklaştığını bu nedenle söylediklerini dile getirdi. 

Ersoy, Türkiye nüfusunun 3'te 1'inin Marmara Bölgesi'nde olduğunu aktardı ve "Yapı stoku çok ciddi şekilde fazla. Sanayi tesisleri ile kritik tüm tesisler ve ulusal bütçemizin önemli bir kesimi burada. Onun için zaman zaman diyoruz ki buradaki büyük bir deprem bir milli güvenlik sorununa neden olabilir" açıklamasında bulundu. 

Tehlikeyi artık herkesin bildiğine ve artık sorunların çözülmesi amacıyla planların yapılması gerektiğine dikkat çeken Ersoy, "Özellikle Avrupa Yakası'nın kıyıdan itibaren kısımları daha çürük yapıya sahipken merkezi kesim oldukça sağlam. Anadolu Yakası da sağlam kayaçlardan meydana geliyor. Biz şimdiye kadar bütün depremleri bu sağlam kayaçlar üzerindeki yapı stokunda yaşadık tarihsel dönem içerisinde. Bundan sonra deprem İstanbul'un hemen yakınında meydana gelecek. Deprem dalgaları zemini de tercih edecek. Çürük zeminlerde daha şiddetli, yıkıcı davranacak, sağlam zeminlerde farklı. Ancak bu söylemler İstanbul zemini için çok genel" ifadelerini kullandı ve ahalle bazında, parsel bazında, ada bazında zeminler değişebileceğinin altını çizdi. 

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? İstanbul nasıl dönüşebilir? Prof. Dr. Şükrü Ersoy tek tek açıkladı!

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, 10 sene önceye kadar megakent İstanbul'da bu kadar yüksek binalar olmadığını işaret ederek,  yüksek binaların yakın depremlerden değil, uzak depremlerden de etkilenebildiğine dikkat çekti. 

İstanbul'da 4 milyon civarında konut olduğunu belirten Ersoy, "Bu çok büyük bir sayı. Bakanlığın açıklamasına göre, İstanbul'da acil dönüştürülmesi gereken, depremde yıkılabilecek 300 bin bina var, yani 1,5 milyon konut bulunuyor" diye konuştu. 

İstanbul'da bazı ilçelerdeki yapı stokunun sorunlu olduğunu vurgulayan Ersoy, "Avrupa Yakası'nda Bağcılar, Esenler, Güngören, Zeytinburnu gibi semtler daha sorunul. Diğer taraftan da kültürel yapıların fazla olduğu ilçeler var. Fatih, Üsküdar, Kadıköy olsun, buralardaki sorunlar daha farklı" açıklamasında bulundu. 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin şokunun da devam ettiğini aktaran Prof. Dr. Ersoy, "En azından İstanbul'da, Marmara'da aynı şeyi yaşamamak için büyük bir çaba göstermemiz gerekiyor. Kentsel dönüşümü sürdürmek gerekiyor. Bu konu siyaset üstü bir konudur herkesi aynı şekilde ilgilendirir ve bu işin paydaşıdır. Ortak çözüm arayışı içinde tüm paydaşların işin içinde olması gerekiyor. Kentsel dönüşüm şehrin tarihi yapısına göre yapılmalı. Kendi kültürümüzle beraber bir kentsel dönüşüm yapmamız lazım. Kentsel dönüşümü yeni bina yapmak değil, şehrin ruhunu koruyarak depreme dayanıklı binalar, şehirler yapmaktır" diyerek açıklamasını sonlandırdı. 

Bunlar yapılmazsa kiracı evi derhal tahliye etmeli! Ev sahiplerinden şok eden açıklama! 

BİST 100'de tüm zamanların en iyi getiri sağlayan hisseleri belli oldu!

İTÜ'lü uzmandan son dakika deprem açıklaması: Kırılmayan faylar var: 6.5, 7 ve 7.5 büyüklüğünde depremler olacak!


Geri Dön