13 / 05 / 2024

İstanbul'da deprem paniği artıyor! Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'na başvurular 15 kat arttı! 3 dakikada...

İstanbul'da deprem paniği artıyor! Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'na başvurular 15 kat arttı! 3 dakikada...

Olası İstanbul depremine karşı oturdukları binanın durumunu öğrenmek isteyenler; İBB tarafından yaklaşık 8 ay önce hayata geçirilen Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'na yöneldi. İstanbul'da deprem paniği artıyor! Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'na başvurular 15 kat arttı! 3 dakikada...



Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; yoğun ilgi gören uygulama ile ilgili bilgi aktaran BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, vatandaşın bilmesi gereken en temel verilerin binanın yapım türü (yığma, betonarme, çelik konstrüksiyon gibi ) bina yaşı ve binanın yapım tarihi olduğunu vurguladı. 

Nazım Akkoyunlu, konuya ilişkin açıklamasında "Temel amaç, insanlarda binalarına ilişkin farkındalık yaratmak. Düşey düzensizlik, yatay düzensizlik, plan düzensizliği gibi kavramlar gösterimsel olarak uygulama içerisinde sunuluyor" diye konuştu. 

Örneğüin, kolon kesilmişse, zemin katta perde, bölme duvar gibi eksiklikler varsa düşey düzensizlik, bina girintili çıkıntılıysa plan düzensizliği gibi seçeneklerin seçildiğini ve raporun bu şekilde hazırlandığını aktaran Akkoyunlu, "Raporda binanızın bulunduğu alanın zemin bilgisi ve binanızın durumuna ilişkin bir skor oluşturuyor" ifadelerine yer verdi. 

İstanbul da deprem paniği artıyor! Depreme Yenilme Mobil Uygulaması na başvurular 15 kat arttı! 3 dakikada...

Vatandaşın uygulamadan gireceği bilgiler sonucunda 0-4 aralığında skor oluştuğuna vurgu yapan Nazım Akkoyunlu, "2 ve altı skor binanın yüksek riskli durumda olduğunu gösteriyor. 2 üstü daha az bir risk durumunu ifade ediyor. Burada oluşan skor bilimsel geçerliliğe sahip Amerika'nın AFAD'ı olan FEMA tarafından geliştirilen bir algoritmayla hesaplanıyor" diyerek iki temel girdinin zemin ve bina olduğunun altını çizdi. 

Zemin verisinin kendileri  tarafından sağlandığına değinen Akkoyuncu, bina ile ilgili verinin vatandaşlar tarafından girilmesi gerektiğini aktardı. 

İstanbul da deprem paniği artıyor! Depreme Yenilme Mobil Uygulaması na başvurular 15 kat arttı! 3 dakikada...

“Depreme Yenilme Mobil Uygulaması”na yaklaşık 7-8 aydır gerçekleştirilen başvuru sayısının son bir ayda 15 kat yükseldiğine vurgu yapan Akkoyunlu, sistemin bina taramasını beklemeden, ev sahibi veya kiracı farkı gözetmeden, 2000 öncesi sonrası gibi ayrımlara gidilmeden binanın risk durumunun 3 dakikalık kısa bir sürede öğrenme imkanı sunduğunu dile getirdi. 

DEPREME YENİLME MOBİL UYGULAMASI KULLANIMI 

Depreme Yenilme Mobil Uygulaması; uygulama marketlerinden ücretsiz şekilde yüklenebiliyor. Uygulama yüklendikten sonra sisteme kayıt yapılıyor. 

İstanbul da deprem paniği artıyor! Depreme Yenilme Mobil Uygulaması na başvurular 15 kat arttı! 3 dakikada...

Harita üzerinden binanın konumu seçilebiliyor veya kullanıcı adres bilgisi de girebiliyor. Ardından bina bilgileri dolduruluyor ve bina tipi seçiliyor. 

Verilen bilgiler çerçevesinde, nında ve ücretsiz analiz sonucu kullanıcının e-posta adresine yollanıyor. Uygulamadan alınan skor sonucunun düşük çıkması halinde bina riskli ilan edilmiyor, sonuç resmi bir veri niteliği taşımıyor. 

Binanın deprem dayanıklılığını belirlemek amacıyla ileri seviye analizlerin yapılması gerekiyor. 

Deprem sonrası konut sektörünü neler bekliyor? 

CNN International'dan kan donduran İstanbul depremi uyarısı: 100 bin insan ölebilir!

AFAD resmen açıkladı! 10 bin lira hane başı destek ödemesine başvuracaklar dikkat! Bunları gözden kaçırmayın!


Geri Dön