28 / 04 / 2024

İstanbul'da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

İstanbul'da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

Kamu bankaları tarafından başlatılan düşük faizli konut kredisi kampanyasının ardından konut fiyatları arttı. İstanbul'da ev fiyatları yüzde 5 ila yüzde 10 arasında zamlandı. İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, faiz indiriminin müteahhitlere yaradığını belirtti.



Konut kredilerinde Ekim ayı sonunda başlatılan faiz indirimleri, bir ay dolmadan İstanbul’da konut fiyatlarının yüzde 5-10 arasında zamlanmasına neden oldu. Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Kredi faizlerindeki değişiklikten sonra vatandaş konut satın almak istedi ama talebin biraz arttığını gören fırsatçılar konut fiyatlarına yüzde 5-10 aralığında yeni zamlar yaptı” diye konuştu.

İstanbul da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

TALEP, MERKEZE UZAK VE DÜŞÜK FİYATLI SEMTLERE

25 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen bir açıklama ile Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişiklik gösteren oranlarda indirim yapıldığını duyurdu. Konut kredisi faizlerinde 26 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 1 milyon TL'den az tutarlarda yüzde 1,29; 1 milyon TL'den fazla tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulamaya alındı. 

İstanbul da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

Nizamettin Aşa konuya ilişkin açıklamasında, İstanbul’da son faiz indiriminin ardından satışı yapılan evler, çoğunlukla fiyatların düşük olduğu ilçelerde yoğunlaştı. Aşa, “Eski, çok kaliteli olmayan ve merkeze uzak evlere talep geldi. Daha düşük bedelli olan semtlerden Esenyurt’un kuzeyi, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa’nın bir kesimi gibi” açıklamasında bulundu. 

İstanbul da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

‘MÜTEAHHİTE YARIYOR’

Kredi faiz oranlarının mevcut seviyesinin vatandaş için fırsat yaratmadığının altını çizen Aşa, bu nedenle piyasada istenilen canlılığın da yakalanamadığına dikkat çekti. Aşa, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

“Faizlerin daha düşük, konut fiyatlarının da sabit kalması lazım ki netice alınsın. Diğer türlü krediyle ev alınınca müteahhitin cebine gidiyor. Fiyatlar arttığı için ödenen toplam tutar da yükseliyor. Dolayısıyla vatandaş için bir avantaj olmaktan çıkıyor.”

İstanbul da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

KREDİLİ SATIŞLAR EYLÜLDE YÜZDE 16,4 AZALMIŞTI

Diğer taraftan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) konut satışlarıyla ilgili açıkladığı son veri Eylül 2021'e ait. Ekim ayına ait veriler 15 Kasım tarihinde duyurulacak. 

Eylül'de yapılan satışlar değerlendirildiğinde ise, ülkedeki konut satışları Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artış göstererek 147 bin 143 oldu.

Satışlar 2021 Ocak-Eylül döneminde 2020'nin aynı döneminde ise yüzde 18,3 düşüşle 949 bin 138 olarak kaydedilmişti.

Kredili satışlar şeklinde belirtilen ipotekli satışlar da Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,4 gerileyerek 29 bin 759 oldu.

Eylül ayında toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,2 olmuş; 2021 Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirilen ipotekli konut satışları ise 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 64,3 düşüşle 181 bin 855 olarak gerçekleşmişti.

İstanbul da ev fiyatları yüzde 10 arttı!

‘TARİHİN EN HIZLI ARTIŞI’

Merkez Bankası’nın (TCMB) son verileri ise, konut fiyatlarının Ağustos ayında senelik bazda yüzde 40’a kadar yükseldiğini gözler önüne serdi. 

Merkez’in açıkladığı Ağustos 2021 dönemine ait Konut Fiyat Endeksi’ne göre, Türkiye'de ev fiyatları Ağustos 2021'de aylık yüzde yükselirken, senelik nominal olarak yüzde 33,4, reel olarak ise yüzde 11,9 oranında yükseldi. Bu oranla beraber endeks tarihinin en hızlı yükselişi yaşandı. 

Endeks aynı zamanda, Türkiye'de yeni konutların fiyatının 2020'nin aynı ayına göre yüzde 40,2 yükseldiğini, ikinci el konutların fiyatının da bir senede yüzde 32 zamlandığını ortaya koymuştu.

Ev fiyatlarındaki artış devam edecek mi?

Konut kredisi faizlerindeki indirim sektörü nasıl etkileyecek?

İstanbul'da konut fiyatları yüzde 26 arttı! 

Yastık altı yatırımlar eve harcandı!


Geri Dön