28 / 04 / 2024

İstanbul'da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

İstanbul'da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

İstanbul'a 5 yeni metro hattı geliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da 5 metro hattının inşaatının sürdüğünü açıkladı. İşte o metrolarla ilgili detaylar...



İstanbul'da 2021'de 5 metro hattının hizmete sunulması planlanıyor. Bu metro hatları Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı, Bakırköy sahil (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı, Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir, Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-İstanbul Havalimanı, Küçükçekmece Halkalı-Başakşehir-Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı olarak açıklandı.

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da, bakanlık tarafından inşa edilen "Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı", "Bakırköy sahil (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı", "Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir", "Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-İstanbul Havalimanı", "Küçükçekmece Halkalı-Başakşehir-Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı" metro hatlarının yapımının devam ettiğini dile getirdi. 

Peki bu 5 metro hattının çalışmalarında son durum ne? Bu metrolar hangi ilçelerden geçecek? İşte o metrolarla ilgili detaylar...

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

1. Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'nda son durum ne?

Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'nda inşaat faaliyetlerinin yüzde 91'i tamamlandı. 7,4 kilometre uzunlukta olan ve 4 istasyonu bulunan hatın saatte tek yönde 70 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunuyor. Hattınönümüzdeki yıl veya 2022'ye kalmadan, yıl sonunda açılması planlanıyor.

Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu'nun durakları şu şekilde: 

- Sabiha Gökçen Havalimanı
- Sanayi
- Yayalar
- Hastane
- Tavşantepe

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

2. Bakırköy sahil (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro Hattı'nda son durum ne?

Sözleşmesi 3 Mart 2015 tarihinde imzalanan ve 16 Mart 2015 tarihinde yer teslimi yapılan Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metrosu'nda inşaat çalışmaları devam ediyor. Temeli 11 Haziran 2016 yılında atılan Bakırköy-Bahçelievler-Kirazlı Metro Hattı 9 kilometre uzunlukta olacak. 

Bakırköy sahil (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosu, Bakırköy İDO- Bağcılar Kirazlı Metro Hattı, Bakırköy İDO, Özgürlük Meydanı, İncirli, Haznedar, İlkyuva, Yıldıztepe, Molla Gürani, Kirazlı duraklarından geçecek. Hattın 2022 sonunda hizmete alınmasının öngörülüyor.

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

3. Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir Metro Hattı'nda son durum ne?

Haziran 2018'de bütçe yetersizliği nedeniyle ara verilen Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir metro hattı projesinin çalışmalarına 2020'de yeniden başlandı. 969 milyon 114 bin TL'ye mal olacak olan hat 5 istasyondan oluşuyor. Saatte tek yönde 70 bin yolcuya hizmet sunması planlanan Başakşehir-Çam Sakura-Kayaşehir Metro Hattı'nda seyahat süresis 19 dakika olacak. Metro hattının bu yıl sonunda açılması planlanıyor.

Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı 6.20 kilometre uzunlukta olacak. Başakşehir-Kayaşehir Metro Hattı'nın durakları şu şekilde:

- Metrokent, 
- Onurkent, 
- Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 
- Kayaşehir 15. Bölge, 
- Kayaşehir Merkez.

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

4. Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-İstanbul Havalimanı Metro çalışmalarında son durum ne?

120 kilometrelik hızıyla yolculuk süresini 30 dakikaya düşürecek olan Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-İstanbul Havalimanı Metro hattı 37,5 kilometre uzunluğa sahip.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda sefer sıklığı 3 dakika olarak planlanıyor. Metro ile günlük 600 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun yıl sonu hizmete alınması hedefleniyor.

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı istasyonları

-Gayrettepe
-Kağıthane
-Hasdal
-Kemerburgaz
-Göktürk
-İhsaniye
-Yeni Havalimanı 1
-Yeni Havalimanı 2
-Yeni Havalimanı 3

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

5. Küçükçekmece Halkalı-Başakşehir-Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı Metrosu'nda son durum ne?

31,5 kilometre uzunluğa sahip olacak olan Küçükçekmece Halkalı-Başakşehir-Arnavutkoy-İstanbul Havalimanı Metrosu Kayaşehir'de bulunan Başakşehir Sakura Hastanesi'nde bulunan metroyla entegre edilecek. Daha sonra Fenertepe-Vezneciler ve Kağıthane metrosuyla entegre olacak olan Halkalı-İstanbul metrosu 69 kilometre uzunluğa sahip olacak. 

İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek. Günde 70 bin yolcuya hizmet vermesi düşünülen hatta 7 istasyon bulunacak. 

İstanbul da hangi metro hattı ne zaman açılacak?

Bu hatlara ek olarak "Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Raylı Sistem Hattı" ile "Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Dönüşüm Projesi"ne de en kısa sürede başlanacağını da açıklayan Adil Karaismailoğlu, "İstanbul'un ihtiyaçları her geçen gün artıyor. İstanbul hizmet ister. Devlet aklı, ileri görüşlülüğü ve planlı bir yaklaşımla İstanbul’u yarınlara eksiksiz olarak hazırlamak bizim için çok önemli. İstanbullular müsterih olsun. Devletimiz ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tüm imkanlarıyla İstanbul'a dört elle sarılmıştır. İstanbullular için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

O metro hatları yıl sonunda açılacak!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön