İstanbul'da 'her an deprem olma ihtimali' açıklandı! Deprem uzmanı resmen oran verdi: Neredeyse yazı tura atacaksın!
Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1'lik depremin ardından, Prof. Dr. Naci Görür'e göre, İstanbul'da her an deprem olma riskini açıkladı. Resmen oran veren Görür, "Neredeyse yazı tura atacaksın" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından, beklenen büyük İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. Vatandaşlar 5.1'lik depremin öncü olup olmadığı konusunda tedirgin olurken, İstanbul'un büyük Marmara depremine ne kadar hazır olduğu tartışılmaya başlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, olası depremde ağır hasar görmesi ya da yıkılması beklenen yapılarda 3 milyon nüfusun yaşadığının altını çizdi.
İSTANBUL'DA DEPREM OLMA İHTİMALİ YÜZDE 47
DW Türkçe’de yer alan habere göre; Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarında meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda olduğuna dikkat çekti.
Büyük Marmara depreminin de ynı fay hattının kuzey kolunda beklendiğini vurgulayan Prof. Dr. Görür, "İstanbul'da her an deprem olma ihtimali yüzde 47'ye ulaşmış durumda" dedi ve bunun inanılmaz bir oran olduğunun, neredeyse yazı tura olduğunun altını çizdi.
7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğine vurguyaptı ve Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem olacağını öngörüdüğünü belirtti.
İBB tarafından yapılan tespitlere göre, megakentte, 1 milyon 200 bin binadan 800 bini 2000 yılı öncesi yönetmeliklere göre inşa edilmiş halde. Bu binalardan yaklaşık 200 bininin depremde ağır hasar görmesi ya da yıkılması öngörülüyor.
SAHİLDEKİ ESKİ YAPILARDA RİSK CİDDİ
İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün, bu binalarda 1 milyon 300 bin hane bulunduğuna ve yaklaşık üç milyon nüfusun yaşadığına dikkat çekti.
Olası deprem senaryosunda öncelikle bu 3 milyon nüfusun yaşamını idame ettirecek alanların hazırlanması gerektiğini düşünen Yün, özellikle sahil hatlarındaki eski binalarda ciddi bir risk faktörü olduğunun altını çizdi.
Riskli yapıda yaşamanın temelinde ekonomik nedenlerin olduğunu aktaran Yün, İBB Meclisi'nden alınan kararla Bakanlık tarafından verilen 3 bin 500 TL kira yardımı üzerine 4 bin 500 TL hibe verildiğini söyledi ve "Bizim vatandaşa kentsel dönüşüm veya riskli binaların tahliye edilmesine ilişkin finansman modelleri sunmamız lazım. Kira yardımı da bunlardan birisi" diyerek açıklamasını tamamladı.
Emekliler İstanbul'da yaşamamalı mı?
TOKİ Ankara başvuruları 3 gün sonra başlıyor! Başkentte 9 bin 703 taksitle 3+1 konut alma fırsatı!
İstanbul'da bina tarama sistemi yavaş mı işliyor? Deprem kapıda, İstanbullular haber bekliyor!