02 / 05 / 2024

İstanbul'da kentsel dönüşümün yol haritası hazır: 179 bin konut dönüşüyor!

İstanbul'da kentsel dönüşümün yol haritası hazır: 179 bin konut dönüşüyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'un kentsel dönüşümü ile ilgili konuştu ve son dakika rakamları paylaştı. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Şişli'deki bir otelde gerçekleştirilen  "Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası"nın açılış konuşmasını yaptı. 

Bakan Mehmet Özhaseki, söz konusu açıklamasında deprem konusunun 6 başlıkta inceleneceğine dikkat çekerek, bilim insanlarının dünyada en fazla hasar veren doğal afetin yüzde 61 ile deprem olduğunu açıkladığının altını çizdi. 

Türkiye'de 1939'da Erzincan, 1942'de Niksar, 1943'de Tosya, 1944'te Bolu, 1957'de Abant, 1967'de Adapazarı, 1999'da ise Gölcük depreminin meydana geldiğini anımsatan Bakan Özhaseki, "Bizim yapacağımız tek şey deprem gelmeden tedbirimizi almalıyız. Yani kentsel dönüşümü bir an önce hızla harekete geçirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. 

İstanbul da kentsel dönüşümün yol haritası hazır: 179 bin konut dönüşüyor!

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bakan Özhaseki, 2016'da dönemin Antakya Belediye Başkanı tarafından Hatay'a davet edildiğinde, bazı bölgelerde çöküntü alanı olduğunun kendisine bildirildiğine vurgu yaptı. Konuya ilişkin açıklamasında, "Yıkıp yapacağız ve arkasından orada kentsel dönüşümü başlatacağız. Alana indiğimizde masumane vatandaşlarımızı çevreleyen, ellerinde pankartlarla protestocu grup gördüm. Arkadaşımız sadece selamlama konuşması yapmak için sahneye çıktığında bir cümle edemedi" ifadelerini kullanan Bakan Mehmet Özhaseki, protestocuların belediye başkanını konuşturmadığını, ancak daha sonra kendisinin deprem gerçeğini vatandaşlara anlattığını, yapılan çalışmaların boşa gittiğinin ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılamadığının altını çizdi. 

İstanbul da kentsel dönüşümün yol haritası hazır: 179 bin konut dönüşüyor!

İSTANBUL'DA 179 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ SÜRÜYOR 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm verilerini paylaştı ve 2012'de Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun çıkarıldığında, Türkiye'nin her bir tarafında kentsel dönüşümün hızlandığına vurgu yaptı. 

"Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin konutu dönüştürdüğümüz gibi, şu anda 400 bin civarında konutun dönüşümü devam ediyor. İstanbul'da da 800 bin konutumuzu dönüştürdük" diye konuşan Bakan Mehmet Özhaseki, megakentte şu an 179 bin konutun dönüşümünün sürdüğünü belirtti. 

İstanbul için planlarının hazır olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, "Bu dönüşüm için yol haritamız var. Bir taraftan dönüşüm çalışmalarımıza hızla devam ederek sayıyı artırmak istiyoruz" ifadelerine yer verdi. 

İkinci olarak, "Yarısı Bizden" kampanyası ile en az 200 bin konutun daha dönüşümünü yapacaklarına vurgu yapan Özhaseki, Özhaseki, üçüncü olarak da rezerv alanlarda 350 bin konut inşa ederek megakenti gelebilecek bir depreme karşı hazırlamak istediklerinin altını çizdi. 

İstanbul da kentsel dönüşümün yol haritası hazır: 179 bin konut dönüşüyor!

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KIRMIZI ÇİZGİLERDEN ÖDÜN VERİLMEYECEK

Bakan Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümün üç paydaşı olduğunu, bunların bakanlık, belediye ve vatandaşlar olduğunu dile getirdi. 

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 şehrin etkilendiğini anımsatan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümü yaparken de kırmızı çizgilerinden ödün vermeden yapacaklarını vurguladı. 

Konutta periyodik denetim kapıda: 81 ilde kentsel dönüşüm ve deprem yasasının temelleri oluşturuluyor! 

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri bunları yapan kiracıyı yerinden kıpırdatamıyor! 

Bakan Bolat: ‘Finansmana erişim sorunu ortadan kalktı’


Geri Dön