29 / 04 / 2024

İstanbul'da kiraların en çok yükseldiği ilçeler belli oldu!

İstanbul'da kiraların en çok yükseldiği ilçeler belli oldu!

Endeksa, Şubat ayında meydana gelen deprem felaketi sonrası İstanbul'daki kiralık konut piyasasını inceledi. Peki Şubat ayında kira değeri en fazla artan ilçeler hangileri oldu?



Yapay zeka ve büyük veri analizi kullanarak güvenilir sonuçlarla gayrimenkul değeri hesaplayan Endeksa, 6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketi sonrası İstanbul ilçelerinde kiralık konut piyasasını masaya yatırdı. Söz konusu çalışmaya göre Şubat ayında İstanbul genelinde konut kiraları yüzde 6,6, kiralanmayı bekleyen konut stoku da yüzde 5 arttı. Verilen bilgilere göre, İstanbul genelinde ortalama metrekare kira 124 lira şeklinde olurken ortalama kira 12 bin 394 lira şeklinde oldu.

Yine verilen detaylara göre, Şubat'ta kira değeri en fazla artan ilçeler Şile, Beşiktaş, Ataşehir ve Ümraniye şeklinde olurken en az artış görülen ilçeler ise  Avcılar, Beyoğlu ve Bahçelievler şeklinde oldu. Esenler’de ise kira bedelleri düşüş gösterdi. Kiralanmayı bekleyen konut stoku en fazla artan ilçeler Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Beşiktaş, Beykoz; kiralık stoku en fazla düşüş gösteren ilçeler de Eyüpsultan, Çatalca ve Esenler oldu.

İstanbul da kiraların en çok yükseldiği ilçeler belli oldu!

Söz konusu verilerle ilgili önemli açıklamalar yapan Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, meydana gelen deprem felaketi sonrası İstanbul’un da deprem bölgesi olması nedeniyle konut piyasasında hareketliliğin arttığı görüldüğünü söyledi. Açıklamasında uzmanlar tarafından daha sağlam zeminli olduğu belirtilen bölgelere talep artarken fay hattına yakın ilçelere talebin düştüğünü gördüklerini söyleyen Görkem Öğüt, "Talepteki hareketlilik stoka ve kira değerlerine de yansıyor. Örneğin; İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafında hazırlanan raporda Çatalca bölgesindeki binaların yüzde 59’unun 2000 yılı sonrası inşa edildiği açıklanmıştı. Deprem açısından yetkili bilim insanlarının, Çatalca’nın büyük bir kısmının görece iyi bir zemine sahip olduğu görüşünün yaygınlaşmasından sonra bu ay kira konut stok düşüşlerinde yüzde 20 gibi büyük bir oranı görebiliyoruz. Temennimiz bireysel önlemlerin ötesinde, olası İstanbul depremine karşı tüm önlemlerin yönetenlerimiz tarafından bir an önce alınması.” şeklinde konuştu.


Geri Dön