27 / 04 / 2024

İstanbul’da kirli hava alarmı! Astım ve KOAH hastaları sakın dışarı çıkmayın!

İstanbul’da kirli hava alarmı! Astım ve KOAH hastaları sakın dışarı çıkmayın!

İstanbul’da sabah saatlerinde oluşan gri bulutlar halk sağlığını tehdit ederken, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Pror. Dr. Bilun Gemicioğlu, kronik öksürük vakalarının arttığını söyledi.



Dünyanın en büyük sorunları arasında yer alan hava kirliliği İstanbul’u da olumsuz etkilemeye başladı. Kirlilik oranı DSÖ’nün belirlediği standartların üzerine çıktı. Uzmanlar özellikle astım ve KOAH hastalarının sokağa çıkmamasını isterken kentte kronik öksürük vakalarında da patlama yaşandığı belirtildi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Pror. Dr. Bilun Gemicioğlu, dünya nüfusunun yüzde doksanının kirli havadan etkilendiğini belirterek, "Hava kirliliği konusunda Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) belli standartları var ve maalesef hava kirliliği belirlenen standartların üzerinde çıkıyor" ifadesini kullandı.

İstanbul’da kirli hava alarmı! Astım ve KOAH hastaları sakın dışarı çıkmayın!

İSTANBUL HAVA KİRLİLİĞİNDE SINIRLARI AŞTI

Pror. Dr. Gemicioğlu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "İstanbul’da sabahları görülen gri bulutlar çok önemli. Bu durum hasta olanlar açısından çok riskli bir durum. Hava kirliliği, astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalığı olanlarda ve kalp rahatsızlığı bulunanlarda pnömoni ve inmelere yol açıyor. 65 yaşın üzerindeki kişiler ve çocuklar için de büyük tehlike arz ediyor. Bu gruba girenlerin mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamasında fayda var. Dünyada 9 milyon kişinin sadece hava kirliliği nedeniyle oluşan bir takım rahatsızlıklar nedeniyle öldüğü yapılan ölçümlerde ortaya çıktı. Türkiye'de de her yıl yaklaşık 44 bin kişi aynı nedenden dolayı hayatını kaybediyor."

 


Geri Dön