29 / 04 / 2024

İstanbul’da mayıs-ekim arasındaki bütün turizm rezervasyonları doldu!

İstanbul’da mayıs-ekim arasındaki bütün turizm rezervasyonları doldu!

Kongre turizminde dünyada 9’uncu sıraya yükselen İstanbul’da mayıs-ekim arasındaki bütün rezervasyonlar doldu. İstanbul’da düzenlenecek 57 kongreye 49 bin kişi kayıt yaptırdı. Seminer ve fuarlar dahil Türkiye kongre turizminden 3 milyar dolar bekliyor.



Kongre turizminde Türkiye 21’inci sıraya yükselirken, şehirler sıralamasında 9’uncu sıraya yerleşen İstanbul’un kongre salonlarında yer kalmadı. Mayıs ve ekim ayları arasındaki bütün rezervasyonlar doldu. Bu yıl İstabul’da yapılacak 57 kongreye 49 bin delegenin gelmesi kesinleşti. 2013’te 2.5 milyar dolar kongre, seminer ve fuar turizmi geliri elde eden Türkiye’nin hedefi 2014’te 3 milyar dolar gelirini yakalamak.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından hazırlanan ‘Türkiye Kongre Turizm Raporu’ son 10 yılda başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin kongre turizminde gösterdiği performansı gözönüne serdi.

2014’te kongre turizminden Türkiye 3 milyar dolar beklerken, bu gelirden İstanbul 1.7 milyar dolar pay alacak. 2013 yılında Türkiye’de yapılan 196 kongreyi 2.4 milyon kişi takip etmiş ve 2.5 milyar dolar gelir elde edilmişti. Kongre sayısında 10 yılda yüzde 254’lük artış sağlayan Türkiye, kıyı turizminden kişi başına ortalama 600-700 dolar gelir elde ederken, kongre turizmi için gelenlerden ise ortalama 2 bin - 2 bin 500 dolar gelir sağlıyor.


‘Büyük kongrelerde birinci’

2011 yılında İstanbul, 500 kişi ve üstü katılımcılı kongreler sıralamasında dünya birincisi oldu. Toplam kongre pazarına bakıldığında da 9’uncu sırada bulunan İstanbul’un kısa ve orta vadeli hedefi Avrupa’nın ilk 3, dünyanın da ilk 5 kongre şehri arasına girmek.

500 ve üstü katılımcı sayısı olan uluslararası nitelikteki kongreler baz alınarak yapılan sıralamalarda, Türkiye’nin büyüme hızı dünya ortalamasının 2 katı. Kongre turizminin büyüme hızı dünyada yüzde 6 ila 10 civarında seyrederken, Türkiye’deki büyüme bu ortalamanın oldukça üstünde. Son 3 yılın verilerine göre, Türkiye’deki kongre sayısındaki artış yüzde 22.5 olarak gerçekleşti.


2.4 milyon iş seyahatinde

Sadece 500 ve üstü sayıda katılımcı ve uluslararası nitelikteki kongreler değil, tüm kongre, seminer, fuar ve iş gezileri baz alındığında ortaya daha büyük bir pasta çıkıyor. Dünyada 100 milyondan fazla kişinin bu çerçevede seyahat ettiği hesaplanıyor. Türkiye’ye bakıldığında ise, 2013 yılında 2.4 milyon kişinin iş amaçlı seyahate çıktığı dikkat çekiyor.


‘3 milyar doları aşacak’

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Daha önce bizim için hayal olan 2.5 milyar dolarlık kongre turizm gelirlerini konuşuyoruz. Bu yıl sözkonusu rakam 3 milyar doları aşacak. Türkiye’de kongre turizminin gelişimini, yıllık 10 milyonu geçen turist sayısına ulaşan İstanbul’un turizmdeki patlaması da destekledi. İstanbul’da Paris, Londra, Roma gibi dünyanın önde gelen turizm kentlerine ayak uydurularak, daha zengin olan doğal ve kültürel potansiyeli ortaya çıkarıldı” dedi.


Milliyet


Geri Dön