27 / 04 / 2024

İstanbul'da metro hatları uzunluğu 110 kilometreye ulaştı!

İstanbul'da metro hatları uzunluğu 110 kilometreye ulaştı!

Mecidiyeköy- Mahmutbey metro hattı temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan İstanbul'da yaptıkları yatırımların neticelerini verdiğini belirterek, "2004 yılında sadece 45 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu bugün 141 kilometreye ulaştırdık...



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temelin attıkları hatla birlikte İstanbul'da metro hattının uzunluğunun 110 kilometreye ulaştığını söyledi. 



Mecidiyeköy- Mahmutbey metro hattı temel atma töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, İstanbul'da yaptıkları yatırımların neticelerini verdiğini belirterek, "2004 yılında sadece 45 kilometre olan raylı sistem uzunluğunu bugün 141 kilometreye ulaştırdık. 


Marmaray gibi dünya çapında projeyi tamamlayarak hizmete açtık. Boğazın altında iki katlı tüp geçiş projesinin çalışmalarını da sürdürüyoruz. Bugün temeline atacağımız hat ile birlikte İstanbul'da inşaatı devam eden metro hatları uzunluğu 110 kilometreye ulaşmış bulunuyor" dedi. 


Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Çin ile İstanbul'u mukayese ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Onlara verilecek cevap kolay. 1994 öncesinde 5 yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP'deydi. Sorun kaç kilometre metro yaptılar. O 5 yılda başladıkları bir metro olayı vardı. Başladıkları yerde kaldılar. 


Biz geldik onu tamamlama noktasına getirdik. Para bulamıyorlardı. 2.5 milyar dolar borçla devraldım, 1.2 milyar dolarla devrettim" diye konuştu. Temeli atılan 18 kilometrelik Mecidiyeköy-Kağıthane,-AlibeyköyMahmutbey Metro hattının İstanbul'daki metro zincirinin sonu değil yeni bir halkası olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu hat Mecidiyeköy'deki mevcut metro istasyonu ile entegre olacak. Bu metro hattını daha sonra Beşiktaş ve Kabataş'a kadar uzatarak iş ve konut yerleşimi bakımından yoğun tüm alanlar arasında kesintisiz ulaşımı sağlamış olacağız. Günde 1 milyon kişinin yararlanabileceği bu hattın devreye girmesiyle Mecidiyeköy Mahmutbey arasında yolculuk süresi 27dakikaya düşecek. 

Mahmutbey'den metroya binen bir vatandaşımız bağlantılı hatlarla Yenikapı'ya 39 dakikada, Üsküdar'a 48 dakikada, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 95 dakikada ulaşabilecek" şeklinde konuştu. 


Erdoğan İstanbul'un artan nüfusuna ve araç sayına da dikkat çekerek, "İstanbul nüfusu, şehirdeki araç sayısı sürekli artıyor olmasına rağmen ulaşım noktasında attığımız adımlarla sıkıntı yaşanmasını bugüne kadar engelledik. 

İstanbul nüfusu benim dönemimde 7.5 milyondu, şimdi 15 milyona ulaştı. 286 yol ve kavşak düzenlemesi büyükşehir belediyemiz yaptı. 


Tabii ki sıkıntılar yok değil, onun için toplu taşım kültürünü yaygınlaştıracağız. İstasyonlarımızda bu dönemde katlı otoparkları yaygınlaştıracağız" ifadelerini kullandı. Konuşmasında Avrupa metropollerinden örnekler veren Başbakan Erdoğan şunları söyledi; "Bugün Londra'da Londra merkezine giremezseniz. 


Belli bölgeler vardı. Bunların bir kısmı 10 paund, bir kısmı 20 paund tutarındadır. Bu parayı ödeyerek merkezse girebilirsin. Aynı şekilde Paris ve New York. New York'da yoğun saatlerde şehre giriş çıkışlar 1.5 saati buluyor. 

Bu dünyanın her yerinde hangi alt yapınız olursa olsun, metro hatlarına rağmen yaşanıyor. Ama bunları suiistimal etmek doğru değil. Türkiye'de de bu sıkıntılarım var. Bunlar da inşallah bu metro hatlarımızla, hafif metrolarla, metrobüslerle kolaylaştıracağız. Bu atılan adımlarla o yoğun saatlerde metrobüsler tıklım tıklım dolu. Böyle bir yükü İstanbul üzerinden metrobüslere aldı. Şimdi inşallah metro hatları ile bu daha da kolaylaşacak, trafik daha da rahatlayacak". 

Başbakan Erdoğan, hizmete alınan 201 adet erguvan otobüsün her türlü ileri teknoloji ile donatıldığını ve engelliler için uygun olduğunu belirterek, bu otobüslerin sayısını önümüzdeki dönemde bin 500'e çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. 

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: "Bu şehri gecekondulara mahkum ettiler. Bu şehre çöpe, kire pisliğe boğdular. 

Bu dünya şehri, bu tarih, medeniyet şehri adeta kimliksiz bir köy gibi yönetilmeye çalışıldı. Onun için bu şehir o yöneticileri bünyesinden attı. 


Yerine kendisine layıkıyla hizmet edebilecek kişileri seçti. Biz İstanbul'u CHP'den aldık. Biz göreve geldiğimizde bugün ilk sandığa gidecek gençlerimiz o zaman yoktular. Daha yeni doğmuşlardı. Şimdi ilk defa oy kullanacaklar. Onlar İstanbul'daki çöp yaparız. Bütün bunlar yapılırken vatandaşımızı asla mağdur etmeyiz. 


Bütün bunları yapmak suretiyle Allah göstermesin bir yangın olduğunda rahatlıkla araçlar buralara girsin" dedi. (İHA) dağlarını bilmiyor olabilirler, susuzluğu bilmiyor olabilirler, hava kirliliğini bilmiyor olabilirler. Hekimbaşı çöplüğünün nasıl patladığını ve orada 39 kişinin öldüğünü bilmiyor olabilirler. Ey CHP sen önce bunların hesabını ver. CHP olarak Büyükşehir de sendeydi, Ümraniye de sendeydi. Ama siz bir modern depolama getiremediniz ve Ümraniye çöplüğü patladı. 39 vatandaşımız orada öldü". 


İzmir'de modern çöp depolamasının olmadığını belirten Erdoğan, "İzmir gibi bir şehirde modern depolama yok. 

Hala vahşi çöp depolaması yapıyorlar. Orası da onun için AK Belediyeye, Binali Yıldırım'a muhtaç. İnşallah İzmirimiz'de de bu modern depolamaları yapacağız ve oralardan nasıl gübre ve enerji üretilir halkımıza göstereceğiz. Bu iş bizim işimiz. 

Susuzluk o yıllarda İstanbul'da ne durumdaydı hatırlayın. Bidonlarla su satın alıyorduk hatırlayın. Alibeyköy, Kağıthane, Eyüp sultan ne haldeydi hatırlayın. Yollarda yürüyebiliyor muyduk. Biz geldik yollar parke taşlarıyla buluştu. Şimdi Alibeyköy'ün geldiği nokta nereler. Kentsel dönüşümü başlattık. 



Haberci Mersin 


Geri Dön