06 / 05 / 2024

İstanbul'da ofis piyasası büyüyor!

İstanbul'da ofis piyasası büyüyor!

Ofis ihtiyacının 3 yıl içinde 6.5 milyon metrekareye çıkması beklenirken, yeni ofis bölgeleri de ortaya çıkıyor. Özellikle metro hatları, yeni ofis bölgeleri oluşturuyor.



İstanbul'da ofis pazarının trendleri değişiyor. İstanbul'un en önemli iş merkezlerinden biri olan Levent Maslak hattındaki merkezi iş alanının dışında yeni ofis bölgeleri gelişiyor. Avrupa yakasında Kağıthane, Seyrantepe, Anadolu yakasında da Kozyatağı, Küçükyalı, Maltepe ve Kartal gibi bölgelere olan talep artıyor. Özellikle metro hatlarının devreye girdiği bölgeler, ofis kategorisinde gelişiyor. İstanbul'da şu anda toplam 3.8 milyon metrekare toplam kiralanabilir A sınıfı ofis alam ve yaklaşık 191 bin ofis çalışanı bulunuyor. 


2017 yılında ofis alanının 6.5 milyon metrekareye, çalışan sayısının ise 325 bin kişiye ulaşması bekleniyor. 


Yüzde 80'i İstanbul'da 


Türkiye'nin en gelişmiş ve aktif ofis pazarı olmaya devam eden İstanbul'un ülke çapındaki yüksek kalitede modern ofis arzının yaklaşık yüzde 80'ini sağladığını belirten J LL Türkiye Ülke Başkam Avi Al kaş. şu bilgileri verdi:


 "2014 yılında MİA'da Levent, MİA dışı Avrupa'da Kağıthane ve Seyrantepe, Anadolu yakasında Ümraniye, Alaşehir. Kozyatağı, Küçükyalı, Maltepe ve Kartal yerel ve uluslararası ofis kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıkıyor. İstanbul'daki A sınıfı ofis pazarı son 5 yıllık süreçte yaklaşık yüzde 78'lik bir artış gösterdi. İstanbul bugün 3.8 milyon metrekarelik kiralanabilir alım sunuyor ve 2017 yılı itibariyle yaklaşık olarak yüzde 70'lik bir büyüme ile 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Şu an inşaat halinde olan ofis arzı alt bölge bazında değerlendirildiğinde, MİA'da yüzde 38'lik, MİA dışı Avrupa yakasında yüzde 49'luk. Anadolu yakasında İstanbul Finans Merkezinin etkisiyle yaklaşık yüzde 130'luk artış yaşanacağı öngörülüyor." 


Dengeli bir yıl olacak 


2015 yılında da ofis piyasasında başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin bulunduğumuz coğrafyada en yüksek talep gören bölgelerden biri olacağını ifade eden Alkaş, şöyle devanı etti: "Arzı tetikleyen talep her geçen yıl güçlenerek artıyor. Nitelikli ofise her zaman ihtiyaç duyan sürekli istihdam artışı sağlayan lokal ve uluslararası şirketler, pazardaki büyümeyi sürükleyecek. 2015'in arz talep yönünden nitelikli A sınıfı ofis piyasası için dengede bir yıl olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki yıllarda şekillenecek talebe göre kullanıcı dostu bir piyasaya dönüşebilir." 


500 metre yakınlık kriteri 


Son yıllarda özellikle ofis bölgeleri, ulaşım olanaklarına göre şekillenmeye başladı. Artık uluslararası ve ulusal şirketler, merkez seçerken ofisin niteliklerinin yanı sıra raylı sistemlere olan yakınlığına da çok dikkat ediyor. Hatta uluslararası şirketler ofis seçerken, metroya 500 metreden fazla yürüme mesafesi olan yerleri kabul etmeyip, daha fazla kira ödeyecek olsalar da yakın ofisleri tercih ediyor. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, metro projelerinin olduğu bölgelere artan arz ve taleple birlikte kira oranlarında da bir artış eğilimi olduğunu söyledi. Alkaş, çalışma alanlarındaki konfor standardını yükselten A sınıfı ofislerin son yıllarda giderek artan bir oranda tercih edildiğini belirtti. 


Levent


İstanbul'da ofis arayanların en fazla talep gösterdiği bölge Levent. Kiraların 25-47 dolar arasında olduğu Levent'te fiyat artışının devam etmesi bekleniyor.


Maslak'ta kiralar 20ile 37 solar arasında bulunuyor. Yeni binalarda 40 doların üzerine de çıkabiliyor. Rekabet nedeniyle aidatlarda pazarlık imkanı bulunuyor. 


Kozyatağı-İçerenköy 


Bölgede yeni ofis projelerinin faaliyete geçmesiyle kiralarda artış yaşanması bekleniyor. 

Şu anda kiralar 22-30 dolar seviyesinde.

 

Basın Ekspres Yolu 


Bölgede ofis arayanlar yönünü KağıthaneSeyrantepe'ye çevirdi. Şu anda kiralar 8-15 dolar arasında seyrediyor.

 

Kağıthane-Seyrantepe 


2017'de tamamlanması planlanan metro bağlantısı nedeniyle, şimdiden kiralar artmaya başladı ve 25-30 dolar seviyelerine geldi. 


Kavacık 


FSM Köprüsü'ne yakın olan Kavacık'ta herhangi bir raylı sistem planı ve yeni projelerin olmaması bölgeyi dezavantajlı konuma getirdi. Kiralar 18-22 dolar arasında değişiyor. 


Ümraniye 


2015'te tamamlanacak metro hattı,  Marmaray  ve metrobüs bağlantılarıyla avantajlı konuma geçti. Bölgede kiralar ve talep artacak. Kiralar 18-25 dolar aralığında değişiklik gösteriyor. 

Sancaktepe


Küçükyalı-Maltepe-Kartal 


Kadıköy-Kartal metro hattı açılmadan önce bölgede hareket yoktu. 2012'de hattın açılmasıyla ofis projeleri artmaya başladı. Kartal'da 10-12 dolar olan kiralar, Maltepe-Küçükyalı'da 1620 dolar arasında. 


Vatan Emlak Rehberi


Geri Dön