23 / 12 / 2024

İstanbul'da otel odalarının üçte biri boş kaldı!

İstanbul'da otel odalarının üçte biri boş kaldı!

Otellerdeki doluluk oranlarında ilk 10 ayda Avrupa'daki en büyük düşüş İstanbul'da yaşandı. Geçen yıl yüzde 73,5 olan doluluk oram bu yıl yüzde 68,4'e düştü. Taksim, Beşiktaş, Sirkeci gibi kimi bölgelerde İstanbulda odaların üçte biri boş kaldı...



Otellerdeki doluluk oranlarında ilk 10 ayda Avrupa'daki en büyük düşüş İstanbul'da yaşandı. Geçen yıl yüzde 73,5 olan doluluk oram bu yıl yüzde 68,4'e düştü. Taksim, Beşiktaş, Sirkeci gibi kimi bölgelerde İstanbulda odaların üçte biri boş kaldı.



otellerdeki doluluk oranlaruıdaki düşüş yüzde 15'lere kadar ulaştı. Bu gelişmede, otel arzumı artmasmın, Gezi Parkı protestoları nedeniyle kentin imajının bozuknasuım ve kayıt dışı kiralık evlerin rekabetinin etkili olduğu söyleniyor. 

kasında hizmet veriyor. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde açılması planlanan yeni otellerle birlikte İstanbul'a 40 bin yeni yatak kapasitesi daha gelecek. 


istanbul'daki otellerin çatı kuruluşu olan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) başkanı Timur Bayındır, "Uluslararası veri analiz şirketi STR Globalin verileri İstanbul'un tüm Avrupa'daki en büyük düşüşü yaşayan destinasyon olduğunu ortaya koydu" diyor. Bayındır, İstanbul'un gidişatını parlak göımediğini, otel yatırımlarının anık durması gerektiğini söylüyor. Turizme yatırım yapacak olanların artık lokanta ve eğlence mekanları gibi yan alanlara yönelmeleri gerektiğini ifade ediyor. İstanbul'un imajının Gezi Partstanbul'a gelen turist sayısının bu yıl ilk kez 10 milyonu aşması bekleniyor. 

Ancak turist sayısında bu tarihi rekor kırılırken otellerdeki doluluk oranlarında büyük bir düşüş yaşanıyor. 

Uluslararası veri analizi şirketi STR Global'in verilerine göre, 2013'ün ilk 10 aylık döneminde İstanbul'daki otellerin doluluk oranı yüzde 68,4 olarak gerçekleşti. Yani bu dönemde yaklaşık olarak üç otel odasından biri boş kaldı. 

İstanbul'daki otellerde geçen yılın aynı dönemindeki doluluk oranı yüzde 73,5'ti. Buna göre bu yıl doluluk oranında geçen yıla kıyasla yüzde 6,9 düşüş var. Bu ise Avrupa'daki 30 önemli turizm kenti içindeki en büyük düşüşü oluşturuyor. 

Ekonomist in yaptığı araştırmaya göre, İstanbul'un Taksim, Beşiktaş, Sirkeci gibi kimi bölgelerindeki otellerde doluluk oranlarındaki düşüş yüzde 15'lere ulaştı. Düşüşte, yatak arzının bir önceki yıla göre artış göstermesinin, kayıtdışı kiralık evlerin yarattığı rekabetin ve Gezi Parkı protestolarında uygulanan orantısız şiddet görüntülerinin kentin imajını zedelemesinin etkili olduğu söyleniyor. 


BÜYÜK DÜŞÜŞ 


İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgeli değişik kategorilerde yaklaşık 364 konaklama tesisinde 120 bini aşan yatak kapasitesi bulunuyor. Bu otellerin 317'si Avrupa yakasında, 47'si Anadolu ya



GEZİ PARKI ETKİSİ


 İstanbul genelinde ilk 10 aylık verilere göre genel doluluk düşüşü yüzde 6,9 olurken, Sirkeci, Taksim, Beşiktaş bölgelerinde bu düşüşün yüzde 15'ler seviyesine ulaştığı ifade ediliyor. Taksim'in biiyaük 5 yıldızlı otellerinden birinin adını vermek istemeyen yöneticisi, özellikle Taksim ve Talimhane bölgesindeki otellerin doKİRALIK EV REKABETİ İstanbul'da bu yıl otellerin doluluk oranlarının büyük düşüş göstermesinde Gezi Parkı olaylarının yarattığı imaj zedelenmesi yanında kayıt dışı kiralık evlerden gelen rekabetin de etkisi olduğuna dikkat çekiliyor. 


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, özellikle Taksim, Beşiktaş, Fındıkzade bölgesinde faaliyet gösteren kiralık evlerin otellerin bir gecelik oda fiyatlarından yüzde 50 ucuza üç kişilik konaklama imkanı sunduklarını söylüyor. Erilkun, "Bahsi geçen kiralık evler günlük 100 TL gibi rakamlarla kiralanabiliyor ve kişi sınırlaması olmadan konaklama imkanı sunuyor. Bu da orta ve alt gelir grubundaki turistlerin tercih nedeni oluyor" diyor. 


Mandarin gibi uluslararası lüks otel zincirlerini Türkiye'ye getiren yatırım danışmanlık şirketi Servotel'in yönetim kurulu başkanı Ömer İsvan, İstanbul'a parası olan hemen herkesin otel açmak istediğini, kimilerinin açtığını bunun da sektörde ciddi rekabet yarattığını söylüyor. Otel planlarken yatırım fizibilitesinin iyi yapılması gerektiğine dikkat çeken İsvan, "Arsa bulunan her yere otel açmayı doğru bulmuyorum. Kimi bölgelerdeki oteller AVM'lerde olduğu gibi kapanmaya mahkumlar" diyor. 

luluk oranla yüzde 75'ler seviyesinde olduğunu, ancak bu yıl bu oranın Gezi Parkı protestoları döneminde yl'ızde 15'lere düştüğünü, şu anda ise yüzde 60-65'ler yesinde gezindiğini söylüyor. Beşiktaş'ta otellerin doluluklarının genelde yüzde 80-85 arasında gezdiği ancak bu yıl bu rakamın yüzde 75'ler seviyesini aşamadığı vurgulanıyor. 


SON DAKİKAYA KALDIK! 


Genelde yüzde 70-80 doluluk rakamlarını yakalayan Sirkeci ve Sultanahmet bölgesi otellerinin de btı yılı ortalama yüzde 65-75 doluluklarla geçirdiklerine işaret ediliyor. Sirkeci'de faaliyet gösteren İpek Palas'ın Genel Müdürü Gülfem Yaşar Özbek, Gezi Parkı olaylarının ardından bölgede doluluk oranlarının dalgalandığını, iyi geçmesi beklenen aralık ayında da geçmişte yüzde 75-85 arası olan dolulukların bu yıl yüzde 55-60'lar seviyesine düştüğünü söylüyor. Bölge olarak sıkıntılı günler yaşadıklarına dikkat çeken Özbek. "Hareketli geçen aralık ayından eser kalmadı. Son dakika (last minute) satışlarına kaldık" diyor. 

Havalimanı bölgesindeki otellerde ise genelde yüzde 55-65'ler seviyesinde olan doluluk oranları bu yıl da aynı seviyede. Bunda bölgedeki fuar organizasyonlarının etkili olduğu tahmin ediliyor. Anadolu yakasındaki otellerde ise ortalama dolulukların 2012'de yüzde 65-70'ler seviyesinde iken bu yıl yüzde 50-60 arasında kaldığı ifade ediliyor. 



EKONOMİST


Geri Dön