08 / 01 / 2025

İstanbul'da otel sektörü bitiyor mu?

İstanbul'da otel sektörü bitiyor mu?

Turizm Bakanlığı’na göre turist sayısı artıyor ama otelciler talep yokluğundan fiyatları düşürüyor. Başkanı Timur Bayındır otelcilerin şikâyet halinde olduğunu belirtti.



Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır otelcilerin şikâyet halinde olduğunu belirterek, “Fiyatlar ve doluluk oranlarımız çok düşük. Önümüzdeki sezonu vahim görüyorum” dedi. Ayrıca, turizm bölgesinde Arapların mülk edinmesi ve günlük kiralık daireler de otelleri kötü yönde etkiledi. Bayındır, “Otellerde doluluk oranı çok düşük. Son yılların en kötü hali diyebiliriz. Buna karşın fiyatları çok çok aşağı çektik. Üstüne üstlük şu anda İstanbul’da sürekli otel yapılıyor. Önümüzdeki sezon yığınla otel faaliyete geçecek. Bunlar fiyat kırarak başlayacak ve piyasayı daha aşağı çekecekler. Zannediyorum önümüzdeki sezon turizm açısından vahim geçecek” şeklinde konuştu. 


Açıklanan artış gerçeği yansıtmıyor 


Özel Belgeli ve Nitelikli Butik Otelciler Birliği Derneği (ÖZBİ) Başkanı Zeynel Bozkurt, bakanlığın açıkladığı artış rakamlarının turizm için etkisi olmadığını belirterek “Artış dedikleri Suriyeliler mi, transit yolcular mı bilemiyorum. Nitelikli turist gelmiyor. Turizmde maliyet her sene yüzde 15-20 oranında artıyor. Bu sene doluluk yüzde 15 aşağıda, fiyatlar da bir o kadar düştü. Kıpırdayamaz duruma geldik” dedi. Bozkurt, “Bu sene fiyatlar da iyice düştü. Geçen sene

130 Euro’ya sattığımız odaları bu sene 90 Euro’ya kadar düşürdük” şeklinde konuştu. ÖZBİ Başkanı ayrıca bu seneki Rusya krizinin de kendilerini çok etkilediğini bildirdi. Bakanlığın yaptığı uçak başına 6000 dolarlık teşvikin küçük otel esnafına yansımadığını sözlerine ekleyen Bozkurt, turizmin en kötü sezonunu yaşadığını belirtti. 


Günlük kiralıklar otelciyi vurdu


Hızla artan ‘günlük kiralık daireler’ otelciler için problem yaratırken, kayıtsız ekonomi ve güvenlik açığı ortaya çıkartıyor. ÖZBİ Başkanı Zeynel Bozkurt, “Bir otel ortalama olarak senelik 400 bin TL civarında vergi verirken bu daireler kuruş vergi ödemiyor. Büyük bir kayıtsız ekonomi var. Ayrıca kimin kaldığı belli değil. Kayıt falan yok. Büyük güvenlik problemidir bu” dedi. 


Arap turistin artık evi var


İstanbul’un özellikle gözde mahallelerinde Araplara daire satışı da arttı. Yabancılara; 2013 yılında 13 bin 289 adet, 2014 yılında ise 18 bin 959 adet konut satıldı. Bu yılın ilk çeyreğinde de yabancılara 4.268 adet konut satıldı. Bu satışların büyük çoğunluğu İstanbul’da gerçekleşti. Yabancılar, belli dönem kaldıkları evlerini, diğer zamanlarda turistlere kiraya veriyor. Bu da, otelciliğe negatif olarak yansıyor.


Meydan Gazetesi


Geri Dön