05 / 05 / 2024

İstanbul'da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

İstanbul'da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

İstanbul’da konut kiraları son dönemde fahiş oranlarda arttı. Esenyurt ilçesinde verilen bir konut ilanındaki “Türk müşteri uygun değil” ibaresi, yabancıya kiralık ev konusunu yeniden alevlendirdi. Peki Suriye, Afgan ve İranlıların yoğun olarak yaşadığı Başakşehir bölgesinde son durum ne?



YABANCILAR YÜZDE 50-60 DAHA FAZLA KİRA ÖDÜYOR

Başakşehir’de 13 yıldır emlakçılık yapan Ercan Emlak’ın sahibi Ercan İmrek, bölgenin Türkiye’de yabancıların en çok talep gösterdiği yerlerden olduğuna vurgu yaptı. 

İstanbul da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

Son dönemde emlak satış ve kiralama bedellerinin çok değişken hale geldiğini belirten Ercan İmrek, evinden 2 bin liraya kiracı çıkan bir ev sahibi, yeni kiracıdan 8 bin lira isteyebiliyor ve kabul görüyor. Böyle olunca da kira bedelleri ile ilgili konuşmak zorlaştı. Başakşehir’de bir emlakçı ev sahibini arayıp, “Evinizi 6-10 bin lira arasında kiraya verebiliriz” diyor. 6 ile 10 bin arasında, 4 bin lira fark var ama  emlakçı yabancılara aynı evi 10 bin liraya kiraya verebileceğini söylüyor. Böyle durumlarda da ev sahibi fazla kira geliri elde etmek isteyebiliyor. Aynı ev Türkler yerine yabancılara kiralandığında yüzde 50-60 daha fazla kiazanç sağlanıyor.

İstanbul da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

TÜRKLERE KİRALIK EV VERİLMİYOR MU?

Türklere ev verilmemesiyle ilgili konuşan Ercan İmrek, bu durumun ne doğru ne yanlış olduğunu belirterek, "Yabancılar ev sahiplerinin tercihleri nedeniyle, her evi tutamıyor. Fazla kira almak isteyenler, yabancıya evlerini kiraya veriyor. Ama bazı ev sahipleri de kesinlikle yabancı kiracı istemediklerini söylüyor" diye konuştu. 

Yabancıya ev vermek istemeyen ev sahiplerinin oranın yüzde 20 olduğunu ifade eden İmrek şunları söyledi: "Oyakkent Sitesi'nde  2 bin konut var. Ancak burada yabancı oranı yüzde 5. Burada yabancılara sıcak bakılmıyor, yabancılar da burayı tercih etmiyor." 

Başakşehir'de kiralık ev kalmadığına dikkat çeken Ercan İmrek, "Elimizde 2 kiralık konut var. Kiralıklar daha gelmeden veriyoruz" şeklinde konuştu.

İstanbul da Türklere kiralık ev verilmiyor mu? Kiralık evlerde fazla para veren kazanıyor!

Başakşehir'deki kiralık evler için Türklere vermiyorum gibi bir durum söz konusu olmadığını dile getiren İmrek, "Parayı çok veren evi kiralıyor. Piyasayı belirleyen aslında alıcı. Yabancı alıcılar da daha yüksek tutarlardan ev tuttuğu için tercih ediliyorlar" açıklamasında bulundu.

Ercan İmrek, Başakşehir'de yabancıya kiralama oranının yüzde 22 ile yüzde 27 arasında değiştiğini, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 8 olduğunu belirtti.


Geri Dön