26 / 11 / 2024

İstanbul'da yanan ormanlık alanın 15 katı ağaçlandırma yapıldı!

İstanbul'da yanan ormanlık alanın 15 katı ağaçlandırma yapıldı!

İstanbul Orman Bölge Müdürü Mere: "Son 5 yılda çıkan 744 yangında 220 hektarın zarar gördüğü İstanbul'da her yıl ortalama 900 ile bin hektar arasında ağaçlandırma yapılıyor" dedi






İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü, geçen yıl çıkan orman yangınlarında zarar gören 76 hektarlık alanın 15 katı ağaçlandırma yaparak, 1100 hektarı yeşille buluşturdu.  


İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarının iklim şartlarının yanında, dikkatsizce atılan sigara izmariti ve tam söndürülmeyen piknik ateşinin rüzgarda kıvılcım haline gelmesiyle oluştuğunu belirterek, tüm ekipmanlarıyla yangına hazırlıklı olduklarını söyledi.


İstanbul'da 11'i kameralı toplam 16 gözetleme kulesi olduğunu ifade eden Mere, kulede kalan işçilerin ormanı 24 saat gözlediğini, yangın harekat merkeziyle telsiz vasıtasıyla bağlantı halinde olunduğunu kaydetti.


Kulelerde dumana hassas kameralar bulunduğunu aktaran Mere, şöyle devam etti:


"Duman anında sinyal geliyor. Biz de kameraları izliyoruz. 4 dozer hazır bekliyor. 9 ilk müdahale aracı ve su tankımız var. Bunlar devamlı ormanı dolaşıyor. Riskli anlarda, belli risk noktalarına müdahale araçlarını yerleştiriyoruz. 28 arazözümüz ekipli halde 24 saat riskli günlerde, riskli noktalarda bekliyor. Yangına en kısa zamanda müdahale için 12 tonluk 2 su ikmal aracımız var. 4'ü su atan, bir tane de keşif uçağımız var.  İşçi grubunun aracıyla hazır beklediği 25 ekibimiz var. Bunlar ormanın değişik noktalarında bekliyor. 251 işçimiz var. Yangınlarda ekipman ve makine olarak çok güçlüyüz. İşçi grubumuza, orman köylülerine ve askeri birliklere eğitim verildi. Yangına ekiplerimizle, gözetleme kulelerimizle, tüm alet ve ekipmanımızla hazır olmamız lazım. İyi bir gözlem yapmamız, ihbar sistemimizin çok sağlıklı ve hızlı olması gerekiyor. Yangına ilk müdahalenin çok süratli, yangın anında da organizasyonun sağlıklı olması gerekiyor ki yangın büyümeden engellensin."


 


- Ortalama 9.5 dakikada yangına müdahale ediliyor


 


Geçen yıl, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı alanlarda 271 yangın çıktığını belirten Mere, bir yangına ortalama 9,5 dakikada müdahale edildiğini anlattı.


Mere, dünya standardında hedefin 15 dakika olduğunu dile getirerek, "Bu, dünya standartlarının çok altında. Araçları çok hızlı ve seri kullanmamızdan kaynaklanıyor. Son 10 yılın planlarını haritamıza işliyoruz. Nerede yangın yoğunluğu olduğunu görüyoruz. Riskli günlerde ekibimizi o noktalara dağıtıyoruz. 'Hava riskli, nem düştü, sıcaklık arttı, rüzgar var' diyerek bekliyoruz. Yangın da çıkıyor. Çıktığı anda kısa sürede kara ve hava ekiplerimizle yangın büyümeden müdahale ediyoruz" diye konuştu.


İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, geçen yıl çıkan yangınlarda 76 hektarın zarar gördüğünü ifade ederek, "Son 5 yılda çıkan 744 yangında 220 hektarın zarar gördüğü İstanbul'da, her yıl ortalama 900 ile bin hektar arasında ağaçlandırma yapılıyor. Geçen yıl yanan 76 hektara karşın 1100 hektar ağaçlandırma yapıldı" dedi.


 


- 177 yangın ihbar hattı


 


Piknikçilere de uyarılarda bulunan Mere, "Piknik kültürü çok sağlıklı değil. Uygunsuz yerlerde, yol kenarı, su başı, ağaç gölgesi bulunca piknik yapıyorlar. İstanbul'da 137 tescilli piknik yeri var. Buralarda su, ateş yakılacak mekanlar bulunuyor" şeklinde konuştu. 


Mere, yangında ihbarın çok önemli olduğunu ifade ederek, vatandaşların dumanın başlangıç aşamasında "Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı"nı aramalarını istedi. Mere, bu hattın son birkaç yıldır yangınlar için en önemli ihbar merkezi olduğunu dile getirdi.


AA




Geri Dön