05 / 05 / 2024

İstanbul'da yatırım yapılacak 6 bölge!

İstanbul'da yatırım yapılacak 6 bölge!

İstanbul'da uluslararası finans sektörünün merkezi olarak belirlenen ve Ataşehir'de startı verilen İstanbul Finans Merkezi'nin ihtiyaç ve taleplerini karşılamak amacıyla 6 yeni bölgede daha hazırlık yapılacak



Kentin gelişme eğilimleri ve üst ölçekli plan kararları göz önünde bulundurularak yapılan çalışmaya göre, Büyükdere-Levent-Maslak Aksı, Kartal, Ataşehir-Kozyatağı, Yenibosna Basın Ekspres Yolu, Topkapı-Maltepe-Bayrampaşa Bölgesi, Ümraniye İstanbul Finans Merkezi (IFM) yapılanmasında öne çıkan bölgeler olarak belirlendi. 3'ü Avrupa ve diğer 3'ü Asya yakasında olmak üzere tespit edilen 6 bölge için tek tek ayrıntılı raporlar hazırlanacak. Uluslar arası finans uzmanlarının da yer aldığı kişilerle yapılacak mülakatlara göre beklentiler belirlenerek fizibilite yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentte yapılması planlanan Finans Merkezi projesi için 'İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi Kapsamında Alansal Varlık Araştırması, Analiz ve Gelişim Öngörüleri İşi' ihalesine çıkacak. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından yapılan ihale kapsamında, İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi (İFM) olarak geliştirilmesi vizyonu kapsamında finans kurumları ve bu kurumların ilişkili olduğu diğer üst düzey hizmet sektörleri, ofis ve konut alanları, rezidanslar, oteller, sosyal ve teknik donatı alanları ile ulaşım altyapısına ilişkin olarak mevcut durum ve planlanan, projelendirilen yatırımlarla ilgili varlık araştırması yapılacak. Elde edilecek sonuçlara göre sektörel, mekânsal ve altyapıya ilişkin sorunlarının ve gelişme eğilimleri belirlenecek. Buna bağlı olarak sektörün uluslararası örneklerle karşılaştırılarak, küresel ve bölgesel rekabetçilik analizi, gelişim öngörülerinin (sektörel gelişme ve mekânsal kümelenme öngörüleri) yapılması amaçlanıyor.

Uzman görüşleri alınacak
Kentin gelişme eğilimleri ve üst ölçekli plan kararları göz önünde bulundurularak yapılan çalışmaya göre, Büyükdere-Levent-Maslak Aksı, Kartal, Ataşehir-Kozyatağı, Yenibosna Basın Ekspres Yolu, Topkapı- Maltepe-Bayrampaşa Bölgesi, Ümraniye İFM yapılanmasında öne çıkan bölgeler olarak belirlendi. 3'ü Avrupa ve diğer 3'ü Asya yakasında olmak üzere tespit edilen 6 bölge için tek tek ayrıntılı raporlar hazırlanacak. İFM yapılanması kapsamında belirlenen bölgelerdeki rezidanslardan, nitelikli konutlara, konaklama tesislerinden yeme, içme ve eğlence tesislerine, teknik altyapıdan ulaşım olanaklarına tespit edilecek. Kamu ve özel sektörün bu bölgelerde planladığı ve projelendirdiği tüm yatırımları sıralanacak. Kısa, orta ve uzun vadede bu bölgelerin gelişme senaryoları çıkarılacak.

Uluslararası Finans Merkezleri sıralamasında ilk 20'de yer alan kentlerden Londra, New York, Hong Kong, Singapur, Şangay, Tokyo,Toronto ve Paris ile İstanbul'un bölgedeki rakiplerinden Dubai ve Moskova olmak üzere 10 merkeze gezi düzenlenecek.

Dünya örnekleri incelenecek
Seçilen finans merkezlerinin gelişim süreçleri, yönelik mekânsal-idari-yönetim yapılanmaları, finansman modelleri, faaliyet gösteren üst düzey hizmet birimleri, konut alanları, rezidanslar, dört ve beş yıldızlı konaklama alanları, eğitim ve sağlık gibi donatı alanları, alışveriş ve eğlence alanları genel hatları ile incelenecek. İncelenmesi istenen finans merkezlerinden en az 5'ine 5'er günlük alansal ziyaret yapılacak. Gezilerde her kentin en önemli üniversitesinde ilgili öğretim görevlileri ile 1 günlük çalıştay yapılacak. Çalışmalar neticesinde her bölge için tek tek Eylem Planı hazırlanacak. Bu plan ile mekansal, idari ve finansman modelleri ortaya konacak. Hazırlanacak tüm rapor ve sunumlar 270 günde tamamlanacak.

Zeynel Yaman/İstanbul

 


Geri Dön