29 / 04 / 2024

İstanbul'da yerleşim yerleri uzak yerlere taşınmalı!

İstanbul'da yerleşim yerleri uzak yerlere taşınmalı!

İzmir'de art arda gelen depremler akıllara büyük İstanbul depremini getiriyor. Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş olası İstanbul depremine karşı İstanbul'un  yerleşim yerlerinin taşınması gerektiğini dile getirdi. 



İzmir'de arka arkaya gelen sarsıntılar bir kez daha deprem gerçeğini hatırlattı. TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısına katılan  Ankara  Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, nüfusun yüzde 20'sinin İstanbul'da yaşadığını, milli hasılanın ise yüzde 40'a yakın bölümünü bu şehrin ürettiğinin altını çizerek, "İstanbul'da 7 büyüklüğünde ya da yıkıcı bir deprem Türkiye için olabilecek tehditlerin en büyüğü olabilir. İstanbul'u hafifletmek gerekiyor" dedi. 

İstanbul da yerleşim yerleri uzak yerlere taşınmalı!

Sabah'tan Zübeyde Yalçın'ın haberine göre; Tanrıvermiş, İstanbul başta olmak üzere birçok yerde yerleşimleri uzak bölgelere taşımak gerektiğine vurgu yaparak, "Dünya zaten bu tarafa doğru gidiyor. Mesela Güney Kore'nin başkenti Seul'e bakıyorsunuz, Seul'ün yakın çevresinde şu anda banliyö mantığıyla 27 bin, 30 bin nüfuslu 3 yeni yerleşim yeri kuruluyor. Seul Belediyesi, dört yeni yerleşim alanı belirlemiş. Bu yerleşim alanlarının hepsinin birliğine dair şirket olarak örgütlenmiş. Bu yerleşim alanlarında devlet araziyi teslim ediyor şirkete. 'Değeri budur, benim projeden bu kadar payım var, projeyi geliştir' diyor. Şirket, diğer kuruluşlarla, hisse senetlerini paylaşarak, kaynak toplayarak yerleşim alanları üretiyor. Bazılarında üniversite kampüsleri bile ayrılmış, altyapıları tamamlanmış. bu yer cazip olduğu için insanları çekiyor" şeklinde konuştu. Tanrıvermiş, İngiltere, Asya- Pasifik ve ABD'de de bu tür uygulamalar bulunduğunu dile getirdi.
 

İstanbul depremi uzatmaları oynuyor!


Geri Dön