28 / 04 / 2024

İstanbul'daki 12 milyon metrekarelik dev askeri arazi rezerv alan ilan edildi!

İstanbul'daki 12 milyon metrekarelik dev askeri arazi rezerv alan ilan edildi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul Başakşehir'de yer alan dev askeri araziyi rezerv alan olarak imara açtı.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul Başakşehir'de yer alan dev askeri araziyi rezerv alan olarak imara açtı. Mega kent İstanbul'un İkitelli ve Oruç Reis mahallelerinde yer alan ve 12 milyon metrekarelik bir alana sahip olan Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası arazisi, yeni konutların inşa edilmesi için imara açıldı.

Konut inşa edilmesi için imara açılan Şehit Piyade Uzman Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası arazisi, Bağcılar Göztepe-Esenler Oruç Reis- Başakşehir İkitelli Mahalleleri arasında yer alıyor.

İstanbul daki 12 milyon metrekarelik dev askeri arazi rezerv alan ilan edildi!

BAKANLIK İMARA AÇMAK İÇİN DEFALARCA GİRİŞİMDE BULUNMUŞTU

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, söz konusu bu dev araziyi 10 Nisan 2023'te "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" uyarınca rezerv yapı alanı ilan etmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bu kararıyla beraber Çevre Düzeni Planı'nda değişikliğe gidilmiş ve söz konusu bu arazinin fonksiyonu "askeri alan"dan "Kentsel Gelişme Alanı" ve "Kentsel- Bölgesel Yeşil ve Spor Alanı"na çevrilmişti. Ayrıca yine verilen bilgilere göre plan açıklama raporunda, bu değişikliğin amacının "Mega kent İstanbul'da hızlı nüfus artışı ve hızlı şehirleşmenin olumsuz etkilerinin en aza indirgenmesi, çevresi ile güçlü bir ilişki kurma potansiyeli yüksek olan planlama alanında sağlıklı, insan odaklı yerleşimlerin üretilmesi" olduğu kaydedilmişti.

Söz konusu bu arazinin imara açılması pek çok tepki alırken ayrıca bu kararın doğal kaynakların tahrip edilmesini ve rant yaratılmasına neden olacağı öne sürülmüştü.

NELER OLMUŞTU?

Mega kent İstanbul'un Başakşehir'deki, Şehit Piyade Çavuş Ahmet Öztürk Kışlası için hazırlanmış olan imar planı, daha önce 26 Ekim 2015 - 24 Kasım 2015 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştı. Fakat söz konusu askı süresinde gelen itirazlar sebebiyle plan yeniden değerlendirildi ve kısmen kabul edilen ve kısmen reddedilen itirazlar doğrultusunda 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı yeniden hazırlanmıştı.

20 Temmuz 2016 tarihinde bakanlığın onayladığı Şehit Piyade Çavuş Ahmet Öztürk Kışlasına ilişkin imar planı 3 Ağustos 2016 tarihinde askıya çıkarılmıştı.

Bir zamanlar bir ailenin tek maaşla bir evi ve bir arabası olabilirken şimdi ne değişti?

Kiracı mağduru doktor: Evinizi kiraya verirken on kez düşünün! Tahliye davaları 10-12 ay sonra görülüyor!

2023'te konut dışı satış yüzde 14,31 düşerek 118 bin 417'ye indi!


Geri Dön