02 / 09 / 2024

İstanbul’daki 330 bin bina güçlendirmeyle kurtarılabilir!

İstanbul’daki 330 bin bina güçlendirmeyle kurtarılabilir!

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’da riskli 600 bin binanın yaklaşık olarak 330 bin tanesinin yıkıp yeniden yapmaya gerek kalmadan güçlendirmeyle kurtarılabileceğini dile getirdi.



Bilim insanları, fay hatlarına yakınlığıyla olası İstanbul depremine karşı peş peşe uyarılar yaparken, tüm dikkatler de şehirdeki riskli yapı stokuna çevrildi. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre mega kent İstanbul’da yaklaşık olarak 1,5 milyon adet yapı bulunuyor. Bunlardan tespit edilen 600 bin tanesi riskli. Bu binaları depreme karşı dirençli hale getirmenin tek yolunun ‘yıkıp yeniden inşa ‘etmek olmadığını kaydeden Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan açıklamasında güçlendirme teknikleriyle, riskli binaların 2018 Deprem Yönetmeliğinde belirlenen güvenlik seviyesine çıkartılabileceğini dile getirdi. 

ZEMİNDEN TEPEYE GÜÇLENDİRME

Dünya’dan Hamide Hangül imzalı habere göre yaptığı açıklamada bu konuda İmar Kanunu’nda yapılacak mevzuat değişikliğiyle yıkıp yeniden yapmaktan daha düşük maliyetle ve daha kısa zamanda riski binaların yaklaşık yarısının depreme karşı güçlendirilebileceğini kaydeden Türkkan, şöyle konuştu: “Mega kent İstanbul’da 600 bin yapının yaklaşık olarak yüzde 50’lik kısmı, güçlendirmeyle olası büyük İstanbul depremini atlatabilecek duruma getirmek mümkün. Yani mega kentte  güçlendirmeyle 330-350 bin yapı kurtarılabilir. Bununla ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç var. Yasal düzenleme olduğu zaman, o binalar yeniden yapıma göre yüzde 40 ile 10 maliyetle kurtarılabilir.

Klasik yöntemlerde yapının boşaltılması gerekiyor. Biz, yapının fiziki ve betonarme şartları uygunsa, yapının içine hiç girmeden dışarıdan güçlendirme yapabiliyoruz. Yapının boşaltılmasına gerek kalmadan. Tabii ki binanın statiği, kolon, kiriş gibi karkas yapısı da buna uygunsa. Güçlendirme, geçici çözüm ya da pansuman tedavisi değil binanızı uzun seneler güvenle kullanacağınız seviyeye getirme çalışmasıdır. Yapının oturduğu zeminden başlayıp tüm binayı kapsayan çalışmadır.”

İstanbul’daki 330 bin bina güçlendirmeyle kurtarılabilir!

Konu ile ilgil olarak yaptığı açıklamada ülke genelindeki riskli konut sayısının 6,5 milyon civarında olduğunu kaydeden Sinan Türkkan, “Son dönemlerde yurttaşlarımızın bilincinin artması ve hükümetin destek ve yeni mevzuatları sayesinde kentsel dönüşümde hız, kısmen de olsa arttı” diye konuştu. Açıklamasında diğer yandan güçlendirmeye de ilginin artış gösterdiğine değinen Türkkan, ancak çoğu yerel yönetimlerde maalesef güçlendirme projesine hakim teknik uzman yetersizliği sebebiyle pek çok güçlendirme ve dönüşüm projesinin kurumlarda beklemek zorunda kaldığını belirtti.


1.500 KONUTTA ÇÖKME RİSKİ VAR


Mega kent İstanbul’da 6 milyon adet konut bulunduğunu, son dönemlerde dönüşüm ve konut üretimi hızlansa da halen yeterli seviyede olmadığına değinen Sinan Türkkan, “Çünkü bu konutların önemli bir bölümü de eski deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş ya da söz konusu yönetmeliğe hiç uyulmamış. En eski konutlar, yani dönüşüme en ihtiyaç duyulan konutların yoğunlaştığı ilçeler arasında başı Fatih çekerken, Fatih’i Üsküdar, Bağcılar ve Pendik takip ediyor. Mega kent İstanbul’da 600 bin riskli yapıdan 150 bin adedi için hiç beklemeden hemen harekete geçmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

3’TE 1 MALİYETLE YAPMAK MÜMKÜN

Açıklamasında yıkıp yeniden yapmaya göre 3’te 1 maliyetle söz konusu yapının güçlendirilebildiğini dile getiren Türkkan, “Bir yapıyı yıkıp yeniden yapma maliyeti metrekarede 40-45 bin Türk Lirası. Güçlendirme maliyeti onun 3’te 1’i kadar. Yani metrekarede yaklaşık 10 bin Türk Lirası.  Bazı yapılarda söz konusu bu maliyet yüzde 10’lara kadar iniyor. Güçlendirme 8 ay, ruhsat alıp güçlendirdikten sonra yurttaş binasına oturabiliyor. Yıkıp yeniden inşa etmede bu süre yaklaşık 18 ay. Çevreye de zarar vermiyor” ifadelerini kullandı. 

 

Uzmanı, ‘Konut almak istiyorum, nereden almalıyım’ diyenler için lokasyon verdi!

TOKİ’den İstanbul’a 27 bin 563 yeni konut! İşte  TOKİ  İstanbul projelerinde son durum!

Konut mu borsa mı? Hangi getiri daha yüksek?


Geri Dön