Kent Haberleri

İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 23,25'e yükseldi

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı son yağışların ardından yüzde 7,07 yükselerek yüzde 23,25 seviyesine ulaştı. İşte barajların son durumu ve haberin tüm detayları...

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, 11 Kasım 2023'te yüzde 16,18 seviyelerine kadar gerileyen barajlardaki doluluk oranı, son günlerdeki yağışların ardından tekrar yükselişe geçti. Barajların doluluğu 10 günlük süre zarfında yüzde 7,07 yükselerek bugün itibarı ile yüzde 23,25'e kadar çıkmıştır.

Son yağışlarla Alibey Barajı yüzde 24,57, Terkos Barajı 11,29, Büyükçekmece Barajı yüzde 7,96, Sazlıdere Barajı yüzde 8, Istrancalar Barajı yüzde 22,24, Kazandere Barajı yüzde 6,29, Pabuçdere Barajı 3,22, Ömerli Barajı yüzde 45,57 diğer barajlardan olan Darlık Barajı yüzde 37,57 ve Elmalı Barajıda yüzde 44,17 seviyelerinde doluluğa yaklaştığı açıklandı.

BARAJLARIN YAPILMA AMACI NEDİR?

Barajlar çok önemli yapılardır.. Barajlar insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlamaktadır, sulama suyu yapmaktadır, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlamaktadır, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlayarak ve nehirlerde suyun kontrolünü yapmaktadır. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden de korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.

BARAJLARDA NASIL SU BIRAKIR?

Baraj gölü, bir akarsu vadisinin en fazla daraldığı yerde vadinin önüne set çekilmesiyle birlikte suların bu çekilen setin arkasındaki geniş alanlarda birikmesiyle meydana gelir. Bu göllerin büyüklüğü akarsuyun rejimi, taşıdığı su miktarı ve havzasının genişliği gibi faktörlere bağlıdır. 

KAÇ ÇEŞİT BARAJ VARDIR?

Günümüzde inşa edilen barajlar kullanılan malzeme kapsamında beton barajlar ve dolgulu barajlar olmak üzere iki grupta toplanır. Buna göre,

1.Ağırlık barajları

2. Payandalı ağırlık barajları

3. Kemer barajları olmak üzere üç çeşittir.

TÜRKİYE'DE KAÇ BARAJ VARDIR?

Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahip bir barajdır.

EN BÜYÜK BARAJ HANGİ İLDE?

Türkiye'nin En Büyük Barajı | Türkiye'nin En Yüksek Barajı. Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.

İSKİ açıkladı! Yağan sağanaklar İstanbul'un barajlarında doluluğu yükseltti...

İSKİ'den son dakika açıklaması! İstanbul'un bazı ilçelerinde su kesintisi uygulanacak

İSKİ açıkladı, maalesef İstanbul'da barajlar dibi gördü! Su tasarrufu ciddiye alınmalı

İstanbul'da kuraklık tehdidi: İSKİ son dakika vererek uyardı!