22 / 12 / 2024

İstanbul'daki bina ve köprülerin yapı sağlığı takipte!

İstanbul'daki bina ve köprülerin yapı sağlığı takipte!

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Soyöz, İstanbul’daki belli başlı bina ve köprülerin depreme karşı dinamik özelliklerinin takip edildiğini belirtti.



Doç. Dr. Serdar Soyöz ekibiyle birlikte, İstanbul’daki belli başlı bina ve köprüleri, özel sensörlerle 7/24 takip ediyor. Böylece yapıların deprem karşısındaki dinamik özellikleri inceleniyor.


Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Soyöz ve ekibi, Yapısal Sağlık Takibi (Structural Health Monitoring) Sistemi kapsamında İstanbul'daki belli başlı yapılar ve köprülerde, yapısal sağlık izlemeleri gerçekleştiriyor. Soyöz ve ekibi, başta Etiler Köprüsü, Zorlu Center ile Levent 199'a yerleştirilen cihazlarla 7/24 gerçek zamanlı Yapısal Sağlık Takibi yapıyor. Soyöz, gündelik kullanım sırasında insanların hiç hissetmedikleri seviyelerdeki titreşimleri kullanarak, bina ve köprülerin dinamik özelliklerini inceliyor.


"ABD'DE ZORUNLU"

Soyöz, "Yapısal Sağlık Takibi sistemleri son 10-15 yıldır inşaat mühendisliği alanında uygulanmaya başlandı. Bugün ABD'de köprüler ile yüksek binalar üzerine olan deprem yönetmeliklerinde zorunlu hale geldi. Türkiye'de de bu yıl yürürlüğe girecek olan deprem yönetmeliğinde belirli bir kat seviyesinin üstünde olan yüksek binalar için bu sistemler artık zorunlu tutulmakta. Yüksek binalar dışında sensör sistemlerinin kullanım alanlarından biri de köprüler" diye konuştu.


'ASMA KÖPRÜLER DAHA GÜÇLÜ'

Sistem sayesinde deprem veya rüzgar yükü gibi durumlarda bina veya köprünün nasıl davrandığının görüldüğünü belirten Soyöz, geçen yıl 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde halatların değişimi sırasında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ve Kandilli Rasathanesi'nden bir ekip olarak, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) bağlamında çeşitli ölçümler yaptıklarını aktardı. Soyöz, 15 Temmuz Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi asma köprülerin depremden etkilenme olasılığının zayıf olduğunu belirterek, "Asma köprülerin dinamik özelliklerinden ötürü deprem sırasında etkilenme olasılıkları çok azdır. Daha çok trafik ve rüzgar yükleri anlamında sorunlar yaşamaları daha olasıdır. Dolayısıyla deprem yükleri açısından herhangi bir hasar olasılığı görmüyorum" değerlendirmesinde bulundu. Soyöz'ün Yapısal Sağlık Takibi kapsamında Samsun-Sivas demiryolu hattında yer alan tarihi taş kemer köprüleri de izlediklerini kaydetti.


Sabah


Geri Dön