23 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul'daki deprem toplanma alanlarına AVM mi yapıldı?

İstanbul'daki deprem toplanma alanlarına AVM mi yapıldı?

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11 üyesi, olası İstanbul depremine yönelik çadır ve toplanma alanlarına inşaat yapıldığını ileri sürdü. 1999 Marmara depreminin ardından 2001’de İBB Afete Yönelik Acil Eylem Planı hazırlandı.




BİNLERCE insanın yaşamını yitirdiği 1999 Marmara depreminin ardından 2001’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afete Yönelik Acil Eylem Planı hazırlandı. Plan, olası depremde halkın toplanacağı alanları, çadır kentlerin yerlerini, helikopter pistlerini, itfaiye ve sağlık tesislerini, acil ulaşım yollarını gösteriyordu. Planda, İstanbul’da olası bir depremde toplanma ve çadır kurulacak 470 nokta belirlendi, 562 cadde ve sokak ‘1’inci Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu’ ilan edildi. 


HALKIN HABERİ VAR MI?

Bu ay yapılan İBB Meclis toplantısına, CHP’li 11 üyenin imzasıyla verilen  önergede, depremde toplanma ve çadır alanlarının büyük çoğunluğuna AVM ve lüks konutlar inşa edildiğine dikkat çekildi. Önergede, “İstanbul’da 1’inci Derece Afet-Acil Ulaşım Yolu uygulaması halen devam etmekte midir? Yeni acil ulaşım yolları nereler olacaktır? İstanbul’da yeni deprem toplanma alanları olarak nereler belirlenmiştir? Halkın bundan haberi var mıdır? Biten ve halen devam etmekte olan hastane, okul ve viyadük gibi kamu veya özel binaların yüzde kaçı depreme hazır hale getirilmiştir?” diye soruldu.


KAÇACAK YER YOK

İSTANBUL Valiliği Afet Yönetim Merkezi’nde 2001 yılında belirlenen 480 çadır ve toplanma yerinin yarısı artık yok. Yapılaşmaya açılan bazı toplanma alanları şunlar: Ali Sami Yen (Şişli), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu),  Kiptaş  Ünalan Evleri (Üsküdar),  TOKİ  Avrupa Konutları (GOP), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş).


Hürriyet 


Geri Dön