İstanbul'daki deprem toplanma alanları TBMM'de!
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 17 Ağustos depreminden sonra kurulan Deprem Fonunda toplanan paraya, yapılan harcamalara ve İstanbul'daki deprem toplanma alanlarına ilişkin soru önergesi hazırladı..
CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 17 Ağustos depreminden sonra kurulan Deprem Fonunda toplanan paraya, yapılan harcamalara ve İstanbul'daki deprem toplanma alanlarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Bekaroğlu sorularının Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Bekaroğlu önergesinde "Ülkemizin büyük bir kısmında olduğu gibi İstanbul önemli bir deprem kuşağının ortasında yer almaktadır. Yaşanan depremler maalesef ülkemiz yapı stokunun depreme hazır olmadığını ortaya koymaktadır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi bu anlamda yaşadığımız acı bir örnektir.
Marmara Depreminin ardından deprem bölgelerindeki yaraların sarılması ve depreme dönük çalışmalar için deprem fonu oluşturulmuştur. Ancak bu fonda biriken paraların da amacı dışında kullanıldığı 2011 yılında dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından itiraf edilmiştir. Toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığı sorusuna Şimşek, "toplanan vergilerin sağlık, eğitim, duble yollar gibi 74 milyonun ihtiyacını karşılamak için kullanıldığı" yanıtını vermiştir." dedi.
"Depremlerin en önemli sonuçlarından birisi de deprem sonrasında konutları zarar gören insanların barınma sorunlarının çözülmesidir." diyen Bekaroğlu "Bu konuda deprem sonrasında çadır kurulması için boş bırakılması gereken deprem toplanma alanları oluşturulmaktadır. İstanbul'da 17 Ağustos depremi sonrasında 493 deprem toplanma alanı olduğu ifade edilmektedir. Ancak bu alanların birçoğu bugün amacı dışında kullanıma ve imara açılmıştır.
Bu konuya ilişkin olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) şu açıklamayı yapmıştır: "Mevcut senaryo çalışmaları çerçevesinde vatandaşların İstanbul dışına tahliyesi ile Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde İstanbul'da oluşturulacak çadırkentler, konteynerkentler ve diğer geçici barınma alanlarıyla ilgili planlar, İstanbul Valiliği, ilgili kurum ve kuruluşlar ve yerel paydaşlarımız ile işbirliği hâlinde hazırlanmıştır. Olası bir afet durumunda İstanbul nüfusunun tamamının geçici barınma hizmetlerine ihtiyaç duyacağı öngörülmemektedir." açıklamalarında bulundu.
Bekaroğlu'nun soruları
1. 17 Ağustos depreminden sonra kurulan Deprem Fonunda 17 yılda ne kadar para toplanmıştır? Bu para nerelerde harcanmıştır?
2. Fonda toplanan paranın ne kadarı depreme dönük çalışmalar için kullanılmıştır? Bu çerçevede yapılan işler nelerdir?
3. İstanbul'da 1999-2016 arasında yıllar itibariyle kaç tane deprem toplanma alanı vardır? Bu alanların durumu nedir? Amacı dışında kullanılan ve imara açılan kaç deprem toplanma alanı vardır?
4. 1. Derece deprem kuşağında yer alan İstanbul ili için oluşturulan deprem toplanma alanlarının amacı dışında kullanıma ve imara açılmasının nedeni nedir?
5. Deprem toplanma alanlarını imara açan ve amaç dışı kullanan yöneticilerle ilgili herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?