30 / 07 / 2024

İstanbul'daki deprem toplanma alanları AVM'lerin işgalinde! Hangi AVM'ler deprem toplanma alanında? 

İstanbul'daki deprem toplanma alanları AVM'lerin işgalinde! Hangi AVM'ler deprem toplanma alanında? 

İstanbul Planlama Ajansı, kentteki alışveriş merkezleriyle ilgili dikkat çeken bir rapor hazırladı ve megakentteki deprem toplanma alanlarının AVM'lerin işgalinde olduğu belirlendi. İşte detaylar...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından, 'Kamusal Alanın Dönüşümü: Alışveriş Merkezlerinin Kentsel Etkileri Üzerine Değerlendirme' başlıklı bir rapor yayımlandı. 

Raporda yer alan bilgilere göre Türkiye’de ilk alışveriş merkezi (AVM) 1988 senesinde İstanbul’da açıldı ve 1990’lı yılların başından itibaren Türkiye’de AVM sayısı hızla yükseldi. 

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Türkiye’deki AVM’lerin sayısı 2024 Haziran ayı itibarıyla 445'e çıktı. İstanbul’daki AVM sayısı ise 133 oldu. 

İstanbul daki deprem toplanma alanları AVM lerin işgalinde! Hangi AVM ler deprem toplanma alanında? 

EN ÇOK AVM ŞİŞLİ'DE

39 ilçesi olan megakent İstanbul’un Adalar, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Şile olmak üzere sadece 5 ilçesinde AVM yer almıyor. 

En çok AVM’nin olduğu ilçeler Şişli (10 adet), Bakırköy (9 adet), Ataşehir (8), Ümraniye (8) şeklinde sıralanıyor. 

İstanbul, Türkiye nüfusunun yüzde 19.13’ünü barındırırken ülke genelindeki tüm AVM’lerin yüzde 29.75’i İstanbul’da yer alıyor. 

İstanbul daki deprem toplanma alanları AVM lerin işgalinde! Hangi AVM ler deprem toplanma alanında? 

AVM'LERDE DEPREM SONRASI 42 BİN KİŞİ BARINABİLİR

AVM'lerin sayısının yükselmesiyle beraber, kamusal alanların ticari projelere dönüştürülerek azaltıldığına dikkat çekilen raporda "Özellikle İstanbul’da, kamusal alanlar ve deprem toplanma alanları AVM'lere çevrilmiştir" ifadeleri yer aldı. 

Rapordaki rakamlara göre; İstanbul’da en az 42 bin 200 kişinin deprem sonrası barınma ihtiyacını karşılayabileceği büyüklükteki toplam alanda, 95 adet 20 bin metrekareden fazla AVM yer alıyor. 

Ayrıca, raporda "AVM'lerin kapladığı alanların, olası bir deprem sonrası toplanma alanı şeklinde kullanılabileceği dikkate alınmalı ve bu alanlar yeniden değerlendirilmelidir" denildi. 

İstanbul daki deprem toplanma alanları AVM lerin işgalinde! Hangi AVM ler deprem toplanma alanında? 

HANGİ AVM'LER DEPREM TOPLANMA ALANLARINDA? 

İnşaat Mühendisleri Odası’nın verilerine göre 1999-2003 arasında deprem toplanma alanı şeklinde belirlenen fakat ardından imara açılan noktalar arasında; Torun Center’ın yükseldiği Ali Sami Yen Stadı, Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17'nci Bölge Müdürlüğü arazisi, Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi, Bakırköy’deki Marmara ve İstanbul Forum AVM’nin arazisi yer alıyor. 

Raporda, deprem toplanma alanları da dahil olmak üzere kamuya ait iken alışveriş merkezlerine dönüştürülen yerler şu şekilde açıklandı: 

* Akmerkez (1993):  Cumhuriyet Parkı’nın bir bölümü özelleştirilerek alışveriş merkezine dönüştürülmüştür. Bu dönüşüm, pek çok yerde olduğu gibi bu bölgede de yetersiz olan yeşil alanların daha da azalmasına sebep oldu. 

* Cevahir Alışveriş Merkezi (2005): 1912 senesinde atlı tramvay deposu ve ahırlar, 1946 yılında atlı tramvaylar kalktığında elektrikli tramvaylar, sonrasında da troleybüs ve otobüslerin garajı olarak kullanılan alana yapılmıştır.

* Kanyon AVM (2006): Eski İETT garajının bulunduğu alanın özelleştirilmesi ile yükseldi.

* City’s Nişantaşı (2008): Eski İtfaiye Meydanı ve itfaiye binasının yer aldığı alan özelleştirilerek yapılmıştır.

* Zorlu Center (2013): Eski Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olan geniş arazinin yer aldığı alanın özelleştirilmesi ile inşa edilmiştir. Arazi, deprem toplanma alanı şeklinde belirlenmişti.

* Astoria AVM (2014): Eski Mecidiyeköy Askerlik Şubesi arazisi üzerinde yapılmıştır. 

* Akasya AVM (2014): Eski Ford Otosan Fabrikası arazisine yapılmıştır. Bu arazi de deprem sonrası toplanma alanı olarak belirlenmişti.

* Torun Center (2017): Eski Ali Sami Yen Stadyumu’nun yer aldığı alandır. 1999 depremi sonrasında toplanma alanı şeklinde belirlenmişti. 

Sit alanındaki yerini takas etmek isteyenler dikkat! 

Kiracılara müjde! Ağustos ayında kira zam oranı yüzdesi değişiyor! Kira bedelleri düşüyor mu?

Konut fiyatlarındaki reel düşüş alım fırsatı sunuyor!


Geri Dön