28 / 04 / 2024

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için korkunç iddia!

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için korkunç iddia!

İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili uzmanlardan korkutan iddia ortaya atıldı. İddiaya göre; belediyeler, binalarda asbest ölçümünü yeteri kadar yapmadı ve asbest için formalite rapor hazırladı.



İstanbul’daki eski binaların dönüşümü esnasında ortaya çıkan asbest riski uyarıya rağmen devam ediyor. Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, uzmanlar, akciğer kanserinin nedenlerinden sayılan asbeste ilişkin, kentsel dönüşüm ve yıkılan eski binalarda yeterli ölçüm ve bertaraf işlemlerinin yapılmadığını dile getiriyor. 

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için korkunç iddia!

‘Aralarında anlaşıyorlar’ 

Haritanın bazı belediyeleri rahatsız ettiğini söyleyen Asbest Söküm Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, “Memnun olmayan belediyelerin yetkililerinden kaç binaya asbest envanter raporu alındığını, ilçe sınırlarında kaç ton asbest bertaraf edildiğini soruyoruz. Maalesef, müteahhit ve uzmanlık belgesi olan bazı kişilerin aralarında anlaşıp formaliteden rapor düzenlediğini biliyoruz. Asbest meselesi teknik konudan çıkıp hukuki soruna dönüşüyor. Belediyeler asbest tehlikesini görmezden gelerek bu işten kurtulamaz. Önümüzdeki günlerde yargı yoluna giderek halk sağlığını hiçe sayan kurum ve kişiler hakkına şikâyetçi olacağız” dedi.

İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmaları için korkunç iddia!

Asbest denetim ve bertarafı konusunda en kötü karneye sahip ilçelerin Gaziosmanpaşa, Esenyurt ve Bakırköy olduğunu da öne süren Mehmet Şeyhmus Ensari, “Asbest ve benzeri tehlikeli maddeler temizlenmeden ana yıkıma geçilmesine kesinlikle izin verilmiyor. Ancak derneğimize gelen şikâyetler, sahadan topladığımız bilgiler ve araştırmalarımız gösteriyor ki, İstanbul’da sadece 7 belediye bu konuya ehemmiyet veriyor. Geri kalan belediyeler kağıt üzerinde asbest kontrolü yapıyor veya bakanlık yazısı olmasına rağmen rapor istemiyor. Kağıt üzerinde rapor hazırlayan ve bu simsarlarla işbirliği yapan müteahhitlere karşı göreve hazır olduğumuzu deklare ettik. Mersin Yenişehir’de ücretsiz danışmanlık hizmeti verdik. Tüm belediyelere ücretsiz hizmet vermeye hazırız. Yürekli bir savcı belediyelerin dosyalarını incelerse durum net olarak anlaşılır” şeklinde konuştu.


Kentsel dönüşümde ölümcül tehlike: Asbest! 


Geri Dön