04 / 10 / 2024

İstanbul'daki Konut Adası 'nın geleceği tartışıldı!

İstanbul'daki Konut Adası 'nın geleceği tartışıldı!

Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar"ın batı yakasında yeni bir yatakhane bölgesi olup olmayacağı sorusunun cevabı Proje Yönetim A.şž."nin 8"incisini düzenlediği œPY Günleri kapsamında ele alındı




İstanbul"un konutlaşmada önemli bir bölgesi haline gelen Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar"ı n batı yakasın da yeni bir yatakhane bölgesi olup olmayacağı sorusunu cevabı Proje Yönetim A.şž."nin 8"incisini düzenlediği œPY Günleri kapsamında ele alındı. Etkinliğe gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen yatırımcılar ı ve geliştiricileri nin yanı sıra İTÜ Öğreti m Üyesi Prof. Dr. Vedia Dökmeci de katıldı.
Son yıllarda yoğun konut yapılaşması ile hızlı bir büyüme sürecine giren Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar"ı kapsayan ve œKonut Adası olarak adlandırılan bölge hızlı nüfus artışına paralel olarak œyatakhane şehir olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten Proje Yönetim A.şž. Projeler Koordinatörü Serdar Serdaroğlu, bölgenin kaderinin böyle olmaması için yeni œİş Merkezi Projeleri (Business Park) geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.
Bölgenin mevcut durumunu n ve gelecek öngörüleri nin değerlendirildiği toplantıda Serdaroğlu , ˜Konut Adası "nın yakın geçmişteki gelişimi ni, günümüzdeki durumu nu, 10 yıllık gelecek perspektifinde bölgeyi bekleyen sorunlar ı ve alınması gereken tedbirlere dikkat çekti. Bölgedeki yoğun konut yapılaşmasının üzerinde duran Serdaroğlu, yeni dönemde bu bölgede İş Merkezi Projelerinin geliştirilmesi gerekliliğini vurguladı.

Orta üst gelir grubunun tercihi oldu
Bölge gelişiyor, sosyal yapı değişiyor. Özellikle 2008 yılından itibaren bölge nitelikli konut projelerinin merkezi haline geldi. Prestijli ve deprem dayanımlı konutlar orta ve orta üst gelir grubu tarafından tercih edilmeye başlandı. 5 yıllık bir süre zarfında bölgede sosyal yaşamın önemli oranda değişeceği tahmin ediliyor.

Yeni AVM"ler gerekiyor
Mevcut AVM"ler bölgenin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bölgede mevcut ve inşaatı devam eden AVM"lerin toplam kiralanabilir alanı 660 bin metrekare. Ancak birçok mevcut AVM"de doluluk oranları yüzde 50 seviyelerinde. Özelikle yeni konut projeleri ile beraber bölgede ikamet edeceklerin de sosyal yapısı ve alışkanlıkları ölçüsünde AVM"lerin tekrar planlanması ve yeni ihtiyaçlara cevap verebilmesi gerek iyor.

İş merkezleri kurulmalı
Yeni business park projeleri geliştirilerek yatakhane şehir tehlikesinin önüne geçilmeli . çünkü bölge yoğun konut yapılaşması ile büyü yor. Bu gelişme birçok problemi de beraberinde getir ir. Sadece konut projelerinin geliştiriliyor olması, gece gündüz nüfusu arasında büyük farklar doğmasına sebep olacak ve yoğun olan trafik içinden çıkılmaz hale gel ir. Bu sebeple kamunun, yerli ve yabancı yatırımcıların bölgede İş Merkezi (Business Park) geliştirilmesini teşvik etmeli ve desteklemelidir.
İstanbul"un Yeni Adası"nın gelişimi ve büyümesi çok paydaşlı bir planlama ile başarılabilir. Merkezi yönetim, yerel yönetim ve belediyeler ile özel sektör yatırımcılarının ortak girişimleri ile çözümler üretilebilir. İstanbul"un en güzel coğrafyasına ve doğal güzelliklerine sahip bu bölgenin geleceği bu şekilde planlanmalı, İstanbul"un Avrupa"ya açılan kapısı olan bu bölgenin İstanbul"un gelecek vizyonunu yansıtması gerekmektedir.


Geri Dön