28 / 04 / 2024

İstanbul'daki tarihi surların restorasyonu mecliste!

İstanbul'daki tarihi surların restorasyonu mecliste!

İstanbul'daki tarihi surların restorasyon ve bakım çalışmalarına ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..



İstanbul daki tarihi surların restorasyonu mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Başbakan Yıldırım'a İstanbul'daki tarihi surların restorasyon ve bakım çalışmalarını sordu.


"İstanbul’un Bizans imparatorluğu zamanında şehri korumak için yapılan tarihi surları son yıllarda atıl bir halde bırakılmış ve harap hale gelmiştir.Çok önemli tarihi ve kültürel değeri olan surların bakımsızlıktan yıkıldığı tespit edilmiş ve basına yansımıştır." diyen Yedekci bu bağlamda 12 soru hazırladı.


Yedekci'nin soruları

1. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentin tarihi değerlerinin restorasyonları için ne kadar bütçe ayırmıştır? Bunun ne kadarını surların restorasyonuna harcayacaktır?


2. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Surların bakımını ve onarımını niçin yapmamaktadır?


3. İstanbul kara surlarının şu an itibariyle hangi kısımları harabeye dönmüştür?


4. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Surların bakım, onarımı ve restorasyon işlemiyle ilgili ihale yapmayı düşünmekte midir? İhale yapılacaksa hangi kurum- kuruluşlardan ve ilgili üniversitelerin bölümlerinden görüş almayı düşünmekte misiniz?


5. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Surların bakımıyla ilgili bugüne kadar yaptığı çalışmalar nelerdir?


6. Surların bakımı neden geciktirilmiştir? Harabeye dönen bu kısımlar için neden önceden tespit ve önlemler yapılmamıştır?


7. Surların harabe haline geldiği ve güvensiz hale döndüğü görülmektedir. Bununla ilgili bugün itibariyle eğer yapıldıysa çalışmaların olumlu sonuç vermediği görülmektedir. Surların güvenliğini ve temizliğini nasıl planlamaktasınız?


8. Günümüze kadar gelen bu surların uzunluğu kaç kilometredir? Kaç burcu vardır?


9. İstanbul’un Surları kaderine mi terk edilmiştir?


10. Restorasyon tahminin başladığı yerde biter. Aslına uygun olmayan restorasyon tarihi değerleri yok etmek anlamındadır. Surların restorasyonunu aslına uygun mu yapacaksınız?


11. Surları turizme katkısını arttırmak için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?


12. Surların dibindeki tarihi bostanları korumayı düşünüyor musunuz? Bu bostanların kaldırılacağı yönünde çıkan haberler doğru mudur?





Geri Dön