İstanbullular ev seçiminde ulaşıma öncelik veriyor!
Gayrimenkul fiyatlarındaki artışın hız kesmeden devam ettiği İstanbul'da yapılan araştırmalara göre kiraladığı ya da satın aldığı evin toplu ulaşıma yakınlığı ilk sırada olan tüketici oranının yüzde 40 olduğu ifade edildi.
İstanbulluların evini seçerken, toplu ulaşım araçlarına yakınlığı dikkate aldığı belirtiliyor
"Ev alma komşu al" anlayışı tarihe mi karışıyor? Gayrimenkul fiyatlarındaki artışın hız kesmeden devam ettiği İstanbul'da yapılan araştırmalara göre kiraladığı ya da satın aldığı evin toplu ulaşıma yakınlığı ilk sırada olan tüketici oranının yüzde 40 olduğu ifade edildi.
Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da toplu taşıma araçlarını kullanan kişi sayısının son 5 yılda iki kat arttığı, geçtiğimiz yıl 1 milyar 306 milyon 963 bin 973 yolcunun toplu ulaşım araçlarını tercih ettiği belirtiliyor.
İstanbul'da yapımı başlayan üçüncü havalimanı ve üçüncü köprünün geçiş noktalarında bulunan gayrimenkul ve arazilerin de değerlendiği ifade edilirken, uzmanlar 3. köprü, 3. havaalanı ve metro hattına yakın lokasyonlarda konut fiyatlarında son iki yıldaki artışın devam edeceğini belirtiyorlar.
İstanbul'da, satılık konutlarda metrekare ortalaması 3 bin 240 lira oldu. Kiralık evlerin metrekare ortalaması ise 20 lirayı buldu.
Emre Erol Kadıköy'de ise satılık konut ortalama metrekare fiyatı Ağustos ayında 7 bin 813 lira oldu. Satılık yıllık artış yüzde 14, kiralık yıllık artış yüzde 9 oranında gerçekleşti.
KİRADA ÖNLENEMEYEN YÜKSELİŞ
Emlak piyasasının Eylül ayında da hareketliliğini sürdüreceği ifade ediliyor. Kentsel dönüşüm süreciyle evleri yenilenen vatandaşların geçici olarak kiralık evlere yönelmesi ve okulların açılmasına kısa süre kalması sebebiyle piyasada hareketlilik yaşandığını belirten, uluslararası gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Direktörü Emre Erol "Son yıllarda hız kazanan kentsel dönüşüm çalışmaları kira fiyatlarının artmasına sebep oldu. Evi yenilenen mal sahipleri yakın çevrelerde geçici süreyle kirada oturmayı tercih ediyor. Bu durumda kira fiyatlarında da artış yaşanmasına zemin oluşturuyor. Bunun yanı sıra özellikle İstanbul'da üniversiteye yerleşen öğrencilerin de piyasanın hareketlenmesine katkı sağladığını söyleyebilirim. Talep arttıkça kiralar da artıyor.
Burada yaşanan en büyük problem ev sahiplerinin kendi hesaplarına evlerini kiraya vermek istemesi. Aynı bölge içinde birbirine emsal teşkil eden evlerde kiralar çeşitlilik gösteriyor.' dedi.
Gazete Kadıköy