İstanbullulara büyük deprem uyarısı: Binalarınızı bir an önce güçlendirin!
1 ve 7 Mart Deprem Haftası nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerinden derlenen rapora göre, 1.2 milyon civarındaki konuttan 491 binini hasar alacak.
"Depreme dayanıksız konutlar belediyelerce tespit edilmeli."
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'un 2012 senesinde yürürlüğe giren, üzerinden 10 seneyi aşkın süre geçen ama hala hangi binaların depreme dayanıksız olduğunun tespit edilemediğini vurgulayan, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören kendini şu sözlerle ifade etti:
"6306 sayılı Kanun'da 'depreme dayanıksız olduğu belirlenen konutların idareler tarafından 60 gün içerisinde tebligatla boşaltılması' isteniyor. Bu madde Türkiye'deki depreme dayanıksız konutların idareler tarafından tespitini engelliyor. Eğer tespit edilirse 30 günlük ek süreyle birlikte 90 gün içerisinde ilgililerin bu konutları boşaltması gerekiyor. Acilen seferber olunmalı ve depreme dayanıksız konutlar belediyelerce tespit edilmeli. Bu tespitler doğrultusunda depreme dayanıksız konutların dönüşümü ve güçlendirilmesi için planlama yapılmalı."
Halka bütün her şeyin devletten beklenilmemesi gerektiği vurgulayan Prof. Dr. Gürsel Öngören, "Öncelikle kendi ailelerini düşünmeleri gerekiyor. Riskli yapıların dönüşümü ve güçlendirilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlanan destekler kullanılarak harekete geçebilirler. Vatandaşlarımıza öncelikle binalarını güçlendirmelerini tavsiye ediyorum. İlgili mühendislerle ortaya çıkarılacak projelerde çok iyi ve teknolojik malzemeler kullanılarak binalar güçlendirilebilir. Çünkü yıkıp yeniden yapmak çok daha maliyetli." dedi.