Kentsel Dönüşüm

İstanbullulara müjde: Kira desteği artacak, rezerv alanlarda daire verilecek!

İstanbul'da olası deprem için düğmeye basıldı. Bu kapsamda kentte kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Deprem riski taşıyan semtlerin rezerv alanlara taşınması planlanıyor. Geride kalan semtlerdeki evler ise yıkılacak. Ayrıca kira desteği de yükseltilecek.

İstanbul'da olması beklenen olası Marmara depremine karşı kentsel dönüşümde çalışmalar hızlandırılıyor. İmara kapalı bölgelerde evi olanlar, yeni oluşturulacak rezerv alanlara taşınacak ve bu bölgelerdeki binalar yıkılarak boş bırakılacak. 

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümünde beklenen en az 7 şiddetindeki deprem sebebiyle İstanbul'da kentsel dönüşüm faaliyetlerine hız verildi. Devlet, yeni konut yapımı için de harekete geçiyor.

Sabah'ın haberine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve AK Parti grubu, yeni kentsel dönüşüm yasa teklifi üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Teklif gelecek günlerde son şeklini alarak Meclis gündemine taşınacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte İstanbul'da dönüşümün hızlanması planlanıyor.

İSTANBUL'DA İMAR SORUNU ÇÖZÜLECEK

Kentin bazı ilçelerinde imar kaynaklı sorunlar ver. Spor salonu, okul, park gibi amaçlarla ayrılmış imara kapalı alanların önemli bölümüne geçmişte konutların yapıldığı tespit edildi.

İstanbul'un ilçelerindeki konutların yüzde 10'a yakın bölümünün bu şekilde imara kapalı alanlar üzerinde olduğu kaydediliyor. Söz konusu alanlar imara kapalı olduğundan depreme dayanıksız binalar yıkılıp yenisi inşa edilemiyor. Konutlarda oturanlar da ruhsat alamayacağı için dönüşüme yanaşmıyor.

BELLİ ÜCRET KARŞILIĞINDA KONUT VERİLECEK

Düzenlenen yasa kapsamında öncelikli olarak bu sorunun çözümü kavuşması sağlanacak. İmara kapalı alanlarda binası olanlar için rezerv alanlarda belli ücret karşılığında konut verilecek. Vatandaşa rezerv alandaki ev için düşük faiz ve uygun taksit olanağı sağlanacak.

İmara kapalı yerlerde yıkılan yapıların yerine yenisi yapılmayacak. Buralar ya amacına uygun kullanılacak ya da parklara, yeşil alanlara çevrilecek. Böylece şehrin de rahatlaması sağlanacak.

Şu andaki kentsel dönüşüm mevzuatında riskli konutlarla ilgili yıkım aşamasında bir sorun yaşanmıyor. Sorun, yıkılan yapıların yerine yenisinin yapımı aşamasında ortaya çıkıyor.

UZLAŞMA SAĞLANMADIĞI İÇİN İŞLER UZUYOR

Örneğin, yeni inşa edilecek yapının ruhsatı için belediye başvurusunda tüm maliklerin rıza ve imzası gerekiyor. Uzlaşma sağlanamadığı için de işler uzadıkça uzuyor.

Dönüşümün her aşamasında kararlara üçte iki çoğunluk şartı getirilmesi düşünülüyor. İlk etapta bunun salt çoğunluk ile yapılması düşünüldü fakat Anayasa'nın mülkiyet hakkına aykırı olabileceği sonucuna varıldı.

KİRA DESTEĞİ SAĞLANACAK

Evini kentsel dönüşüme verenlere sağlanan kira yardımlarının da arttırılması hedefleniyor. Birçok kişinin kiralar sebebiyle kentsel dönüşüme sıcak bakmadığı, kira yardımının artması ile beraber binasını yenileyeceklerin de artacağı düşünülüyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde kentsel dönüşümle ilgili bir başkanlık kurulacak. Altında ise arsa üretiminden gelir getirici işlemlere kadar birçok genel müdürlük oluşturulacak.

TOKİ'den son dakika 2+1, 3+1 fırsatı! Yastık altında 150 bin TL'si olanlar bu konutları sakın kaçırmayın!

Devlet Bahçeli’den emekli maaşına ilişkin çok tartışılacak açıklama! Emekli maaşına zam gelecek mi?