23 / 11 / 2024
fuzul

İstanbulluların yüzde 79'u kirasını ödemiyor!

İstanbulluların yüzde 79'u kirasını ödemiyor!

Herhangi bir sebeple kiranın ödenememesi durumunda mülk sahiplerinin haklarını koruyan kira sigortası Türkiye'de aktif olarak kullanılmaya başlayalı bir yıl oldu. 




Ray Sigorta'nın hayata geçirdiği Trink kira sigortasının satış organizasyonunu üstlenen Kuzey Sigorta’nın Genel Müdürü Derya Gülgeç, mülk sahiplerinin kira gelirlerini ödenmeme riskini güvence altına alan Trink kira sigortasının bir yılını doldurduğunu açıkladı. Kiraların sigortalanmasının gelişmiş ülkelerde yaygın olduğunu dile getiren Gülgeç, şunları aktardı; 

İstanbulluların yüzde 79 u kirasını ödemiyor!

"Ray Sigorta'nın piyasaya sürmüş olduğu hem yeni kiralamalarda hem de mevcut kiracılı mülklerde uygulanabilen, başta kiracının kirasını ödememesi durumunda devreye giren ve herhangi bir sebeple mülk sahipleri tarafından tahsil edilemeyen aylık kira tutarlarını mülk sahiplerinin hesaplarına tam olarak yatıran Trink kira sigortası ayrıca yine aidat, doğalgaz, elektrik, su gibi kiracı tarafından ödenmeyen ve mülk sahibine terettüp eden (düşen) tüm tutarları güvence altına alıyor."

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Gülgeç, ticari ya da mesken ayrımında bulunulmayan, her kiralanan mülke uygulanabilen Trink kira sigortasının uygun fiyatından dolayı mülk sahiplerinin ciddi taleplerinin bulunduğunu aktararak, "Kira, aidat ve faturalar bir aylık kira bedelinin yaklaşık yüzde 60-65 ile tüm yıl boyunca sigortalanabiliyor." diye konuştu. 

Kiracılardan da talep görüyor

Gülgeç, özellikle yeni kiralanan mülklerde mal sahiplerinin kefil, teminat mektubu, depozito gibi isteklerinden bunalan kiracıların Trink kira sigortasını mülk sahiplerine önererek, bazen primini dahi bölüşerek, bu külfetlerden kurtulduğunu da söyledi. 

Geçen yılın Mayıs ayında satışa sunulan Trink Kira sigorta ürününe, piyasaya sürülen her yeni ürün gibi ilk başlarda tüketiciler tarafından temkinli yaklaşıldığını belirten Gülgeç, "Geçen bir yıllık dönem zarfında 981 gayrimenkul için müracaat aldık ve bin 128 adet bilgi amaçlı telefon karşıladık. Buradaki temel sıkıntı özellikle bin 128 kişinin önemli bir bölümü için söylüyorum; mülk sahipleri kiracının kirayı ödememeye başladığında sigorta yaptırma gayretlerinden oluşuyor. Bu durumda sigorta yapamıyoruz." diye konuştu.

"Hasar taleplerinin yüzde 79'u İstanbul'dan"

Gülgeç, hasar taleplerinin önemli bir bölümünün İstanbul,  Ankara  ve İzmir'den geldiğine dikkati çekerek, "Bize gelen hasar taleplerinde İstanbul, yüzde 79 ile kirasını ödemeyen kiracıların olduğu şehir olarak başı çekiyor. Diğer taraftan Anadolu’da kirasını ödemeyen kiracı yüzde 1-2 seviyesinde." diye açıklama yaptı. 

Gülgeç, kira kaybını önleyen bu sigortanın, mülk sahipleri gibi kiralama işlemlerine aracılık eden emlak ofislerinin de yoğun olarak ilgisini çektiğini belirterek, İstanbul, Ankara,  İzmir  başta olmak üzere tüm Türkiye'de 400'den fazla emlak ofisinde ürünlerinin tanıtıldığını kaydetti.


Geri Dön