İstanbulSMD Le Corbusier Sergisi Ankara’da açıldı!
Modern mimarlığın önemli isimlerinden Le Corbusier’nin yarım asıra yayılan yapıtlarından bir bölümünün fotoğraflarını içeren sergisi 2016 Mimarlık Haftası kapsamında 4 Ekim’de Türk Serbest Mimarlar Derneği ev sahipliğinde Ankara’da izleyicilerle buluştu.
İstanbul Serbest Mimarlar Derneği, modern mimarlığın önemli isimlerinden Le Corbusier’nin yarım asıra yayılan yapıtlarından bir bölümünün fotoğraflarını içeren sergiyi önce mart ayında İstanbul’da, ardında da nisan ayında İzmir’de izleyicilerle paylaşmıştı. Aynı sergi 2016 Mimarlık Haftası kapsamında 4 Ekim’de Türk Serbest Mimarlar Derneği ev sahipliğinde Ankara’da izleyicilerle buluştu.
Fondation Le Corbusier’nin desteği ve Seranit Grub’un sponsorluğunda açılan sergi, mimarlık fotoğrafçısı Cemal Emden’in beş yıldır oluşturduğu Le Corbusier portfolyosu içinden yeni bir seçki olarak sergiye dönüştürülmüştü. Sergi, hem ölümünün 50. yılının ardından Le Corbusier’nin işlerini hatırlamak hem de mimarlık, fotoğraf ve metin arasındaki ilişki biçimlerini düşünmek üzere tasarlandı.
İlki geçtiğimiz mart ayında İstanbul’da Teşvikiye Galeri Işık’ta açılan ve büyük ilgi gören sergi, Open University Mimarlık Tarihi Profesörü Tim Benton ve Le Corbusier hakkında yayınları olan mimar Jacques Sbriglio konferansları ile zenginleşmişti.
Burcu Kütükçüoğlu küratörlüğünde yaratılan sergi, nisan ayında İzmir Mimarlar Odası’nın Alsancak’taki İzmir Mimarlık merkezinde izleyiciyle buluşmuştu. Cemal Emden’in gözünden Le Corbusier Sergisi son olarak, Dünya Mimarlık Haftası kapsamında 4 Ekim 2016’da Ankara’da TSMD Mimarlık Merkezi’nde açıldı.
14 Ekim’e kadar izlenebilecek olan bu sergide, Emden’in fotoğraflarının yanı sıra, Türkiye’den ve yurtdışından, Le Corbusier üzerine araştırma ve çalışmaları olan akademisyenlerin yazdığı metinler de yer alıyor.
Serginin oluşturulma aşamasında Cemal Emden’in çektiği Le Corbusier yapılarına dair bir grup fotoğraf, Türkiye ve yurtdışında, Le Corbusier’nin işleri üzerine ya da görsel kültür ve görsel sanatlar alanlarında çalışan akademisyenlere gönderildi ve seçtikleri imgenin kendilerine neden ‘çekici geldiğini’ ifade eden bir başlık ve bir kısa metin üretmeleri istendi. Bu format ünlü görsel kültür düşünürü Roland Barthers’ın Camera Lucida adlı kitabındaki yaklaşımından ilhamla tasarlandı. Proje, mimarlık ve fotoğraf üzerine eşzamanlı, spontane ve öznel düşünceler üretmek için zemin sunmayı amaçlıyor. Davetli yazarlar, sergiye metinleriyle katkıda bulunmalarının yanı sıra, fotoğraf seçkisinin belirlenmesinde oynadıkları rolle, kuratoryal sürecin de parçası oldular.
Seranit Grup’un desteği, İstanbulSMD organizasyonu ile düzenlenen “Çapraz Yansımalar” projesi, İstanbul ve İzmir’den sonra Ankara’da gerçekleştirilen bu son sergi ile sonlanıyor. Sergi ile birlikte hazırlanan fotoğraf ve metinlerin yer aldığı sergi kitabı da Türkiye genelindeki tüm seçkin kitap satış noktalarında satışa sunuldu ve Dünya Mimarlık Günü’nde Seranit tarafından Türkiye’deki Serbest Mimarlar Derneklerine üye mimarlara gönderildi.