27 / 04 / 2024

İstanbul'un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

İstanbul'un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

İstanbul'da kentsel dönüşümün önünü tıkamak için 5 ilçede 43 dava açıldığı belirtildi. Bu davaların İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Meclis üyeleri ve TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açıldığı gündeme geldi. İşte ayrıntılar...



İstanbul'da kentsel dönüşüm ile ilgili tartışmalar hız kesmeden sürüyor. İstanbul'da 5 yılda 100 bin konut dönüştürme sözü veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu İBB yönetiminin, CHP'li İBB ve ilçe meclis üyeleriyle mega kentin depreme karşı güvenli ve risksiz olmayı engellemek istediği ileri sürüldü. 

Mega kentin depreme karşı güvenli ve risksiz yapıya kavuşturulmasını engellemek amacıyla 5 ilçede 43 ayrı dava açıldığı ortaya çıktı. 

İstanbul un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

43 AYRI DAVA AÇILDI

Sabah Gazetesi'nden Barış Savaş'ın haberine göre; kentsel dönüşüme engel olunması  için iptal davaları açıldığı, açılan iptal davalarının büyük çoğunluğunun ise CHP'li İBB meclis üyeleri, CHP'li ilçe meclis üyeleri ve TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açıldığı gündeme geldi. 

Özellikle İstanbul'un en önemli kentsel dönüşümünün hayata geçirildiği Esenler, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa ve Tuzla ilçelerinde yoğunluk oluşturduğu toplamda 43 ayrı dava açtığı belirtildi. 

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyelerinin ilçedeki kentsel dönüşümün durması amacıyla İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne 3 dava, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne 2 dava, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne 1 dava ve İstanbul 7. İdare Mahkemesi'ne 3 dava açtığı da gündeme geldi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Planlama Odası'nın Gaziosmanpaşa ilçesinde kentsel dönüşümün durması talebiyle 7 dava açtığı da ifade edildi. 

İstanbul un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ise Esenler'de devam eden 60 bin konutluk Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine davacı sıfatıyla 1 dava, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 5 ayrı dava, CHP İBB Meclis Üyesi Ülkü Sakalar'ın 3 dava açtığı da ortaya çıkan bilgiler arasında yer alıyor. 

TMMOB Şehir Planlama Odası tarafından da Esenler'deki riskli binaların  TOKİ  kanalıyla dönüştürülmesi için yapılan 60 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin durdurulması için 2 dava açıldığı belirtildi. 

Ayrıca, İBB ve CHP'li meclis üyeleri riskli alan ilan edilen ve vatandaşların depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlarda yaşamasını sağlamak amacıyla hazırlanan Tuzla'da da kentsel dönüşüm projelerin durdurulması ve iptali amacıyla 8 dava açtığı bildirildi. 

TMMOB Şehir Plancıları Odası da Tuzla'daki kentsel dönüşümün planların ve yürütmenin durdurulması talebiyle 2 ayrı dava açtığı öğrenildi. 

İstanbul un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

BEYOĞLU'NDAKİ DÖNÜŞÜM 10 SENE GECİKTİ 

CHP'nin ise Beyoğlu'nda kentsel dönüşümü 10 sene boyunca geciktirdiği belirtildi. CHP'nin Beyoğlu Belediyesi tarafından depreme dayanıklı yapıların inşa edilmesi amacıyla hazırlanan Tarlabaşı, Örnektepe ve Okmeydanı kentsel dönüşüm projelerinin durdurulması için 7 ayrı dava açtığı ortaya çıktı. 

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP İBB Meclis üyeleri ve CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı'nın, Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüme karşı 7 dava açtığı, TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın da, Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüme karşı 2 dava açtığı gündeme geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın örnek gösterdiği Üsküdar Kirazlıtepe ve Ferah mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına da adım atıldığı bildirildi ve CHP'li Meclis üyelerinin, Üsküdar'daki kentsel dönüşümün durması Üsküdar Belediyesi'ne 10 ayrı dava açtığı ifade edildi. 

Üsküdar Belediyesi'nde 2014-2019 yıllarında CHP'den Meclis üyeliği yapan Ercan Erdem ve Erdal Tüfekçi ile CHP Sancaktepe eski İlçe Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, dava açan isimlerden oldu. 

İstanbul un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, her sene 20 bin, 5 senede 100 bin konut yapılacağını belirtilmişti. İmamoğlu, İBB iştiraki KİPTAŞ'ın, 4 senede 9 bin 498 konutu tamamladığını, 7 bin 949 konutun inşaat ve proje aşamasını sürdürdüğünü belirtti. KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt ise 4.5 senede 2 bin 95 konut ürettiklerine dikkat çekti. 

Bunların yanı sıra, Ekrem İmamoğlu'nun BB'nin deprem bütçesini yüzde 65 düşürdü İBB'nin deprem bütçesi 2019'da 1 milyar 18 milyon 912 lira olurken 2020'de bu oran 347 milyon 623 TL'ye indirilmişti.  

İnşaat sektöründe ücretli çalışan sayısı yüzde 10,2 arttı!

65 yaş aylığı, evde bakım, engelli maaşı, SED desteğine yüzde 50'ye yakın zam! Şimdi 2024 zamlı yeni maaşlarınıza bakın!

Ankara Büyükşehir Belediyesi 900 milyonluk arazi satıyor!


Geri Dön