25 / 12 / 2024

İstanbul'un bazı caddelerindeki mağazaların durumu mecliste!

İstanbul'un bazı caddelerindeki mağazaların durumu mecliste!

İstanbul'daki bazı cadde ve bölgelerde faaliyet gösteren firmaların satışlarındaki daralma TBMM gündeminde taşındı..




İstanbul un bazı caddelerindeki mağazaların durumu mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul'daki bazı cadde ve bölgelerde faaliyet gösteren firmaların satışlarındaki daralmaya ilişkin soru önergesi hazırladı.

 

Salıcı sorularının Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

 

Salıcı önergesinde "Dünya çapında gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Cushman & Walkefield'in geçtiğimiz günlerde yayımladığı "İstanbul Ana Caddeleri" adlı raporubda; İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi ve Nişantaşı bölgelerindeki perakende stoğu, ulusal/uluslararası ve hazır giyim/lüks markalar açısından perakende kategori ayrımı, yıllık kiralama hacmi ile son 12 ayda gerçekleşen yeni perakendeci girişleri ve yaya trafiği sayımına ilişkin tespit ve değerlendirmeler yer almaktadır." dedi.

 

Rapora göre; 2016 yılında 141 mağazada faaliyet gösteren uluslararası marka sayısının 2017 yılı itibariyle yüzde 7 düşüşle 132'ye gerilediğini belirten Salıcı, "İstiklal Caddesi'nde hafta içi günlük ziyaretçi sayısı 2016'da 126 binken 2017'de 112 bin oldu. Hafta sonu günlük ziyaretçi sayısı ise 201 binden 179 bine geriledi. Bağdat Caddesi'nde hafta içi günlük ziyaretçi sayısı 2016'da 33 binken 2017'de bu rakam 24 bine geriledi. Hafta sonu günlük ziyaretçi sayısı ise 56 binden 41 bine düştü. Nişantaşı'nda hafta içi günlük ziyaretçi sayısı 45 binden 37 bine düştü." dedi.

 

"2016 yılında caddeler toplamında 52 olan kentsel yenileme çalışmasının yoğunlaşarak 2017 yılında 65'e çıkması ve yaya trafiğinin azalması caddeleri etkileye faktörlerin başında geldi. Ana cadde pazarı, döviz kurundaki dalgalanmalar, perakendedeki büyümenin yavaşlaması ve kentsel yenileme çalışmaları göz önüne alındığında; söz konusu bölgelerdeki olumsuzlukların ve kırılganlıkların devam etmesi beklendiği raporda yer aldı." şeklinde açıklamalarda da bulunan Salıcı 4 soru sordu.

 

Salıcı'nın soruları

 

1- Adı geçen caddelerdeki ziyaretçi sayılarının azalmasında, tüketicilerin alım gücündeki kaybın etkisi olduğu düşünülüyor mu?

 

2- Girişimcilerin, özellikle de yabancı yatırımcıların adı geçen caddelerden çekilmesinde; ülkemizde özel mülkiyet hakkına yapılan müdahalelerin etkisi var mıdır?

 

3- Kira bedellerinin fahiş rakamlarına ulaştığı ve bu sebeple boşalan taşınmaz sayısının her geçen gün arttığı bölgelerde, kira bedelleri hakkında herhangi bir düzenleme yapılması öngörülüyor mu?

 

4- Gerek İstanbul'da yaşayan gerekse de ülkemizin hatta dünyanın dört bir yanındaki insanların çekim noktası olan bu üç bölgenin günden güne azalan ziyaretçi sayısını artırmak ve bölgeyi eski popülerliğine ulaştırmak amacıyla Bakanlığınız gündeminde projeler bulunmakta mıdır?

 


Geri Dön