27 / 04 / 2024

İstanbul'un finans merkezi olması için tanıtımlar başlıyor

İstanbul'un finans merkezi olması için tanıtımlar başlıyor

İstanbul'un uluslararası arenada tanınan bir finans merkezi olması için tanıtım atağı başlıyor



İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olmasına yönelik olarak hazırlanan strateji belgesine göre, küresel kriz nedeniyle uluslararası finans sektörü bir arayışa girerken, bu fırsat değerlendirilerek İstanbul, bir Finans Merkezi olarak ortaya çıkacak. Küresel kriz bittiğinde de İstanbul, uluslararası ortamda bilinir bir finans merkezi olarak öne çıkacak. Strateji belgesine göre, Finans Merkezi, İstanbul'un belirli bir bölümüne değil, tümüne yayılacak. Proje için, yaşam alanları, güvenlik, ulaşım imkanları iyileştirilecek ve finansal kuruluşların altyapı ihtiyacını karşılayacak fiziksel koşullar sağlanacak. Finansal kuruluşlar için deprem ve güvenlik risklerini minimize edecek yeni teknolojiler kullanılacak.

Körfez'in ilgisi için faizsiz finansal ürün
STRATEJİ belgesine göre, Türkiye piyasalarına henüz sunulmamış olan, İstanbul'u cazip bir Finans Merkezi haline getirecek finansal ürün ve hizmetler sağlanacak. Bu kapsamda, özel sektör ve yerel yönetim borçlanma araçlarında ihraç maliyetleri düşürülecek, tezgah üstü türev ürünler piyasasına giriş için gerekli altyapı oluşturulacak, ürün ihtisas borsaları, enerji ve karbon salınım borsaları, kıymetli taş piyasaları, döviz ve efektif piyasası oluşturulacak. Özellikle faizsiz   finansal ürünler geliştirilecek. 2012'ye kadar tamamlanacak çalışmayla, Körfez bölgesi ve Türkiye içindeki faizsiz finansman araçlarını tercih eden sermaye çekilecek. Gelir ortaklığı senetleri öne çıkacak. Körfez sermayesine yönelik piyasa araçları ve takas bağlantısı projesi hayata geçecek. Borsaların gelişimi  için halka arzlar, 3 yıl vergi indirimleriyle teşvik edilecek.

Yabancı finansçılar için eğlence imkanı
5 YILLIK master planı çerçevesinde İstanbul'un yurtdışı bağlantıları daha etkin hale getirilecek. Havalimanı-kent merkezi bağlantıları farklı ulaşım sistemleriyle entegre edilecek.  Finans Merkezi'nin yabancı çalışan ve ziyaretçilerinin eğlence, sağlık ve konaklama ihtiyaçları karşılanacak. Finans Merkezi için Türkiye'nin teknoloji ve iletişim altyapısı güçlendirilecek. Finansal piyasalara yönelik yazılım ve donanım üretilecek. Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde elektronik fon alım-satım  platformu oluşturulacak.

İlköğretime bile finans girecek
FİNANS Merkezi'nin insan kaynakları ihtiyacının karşılanması için de çalışma yapılacak. Böylece, gençlerde teorik ve pratik anlamda finans altyapısı oluşturulacak. Bu kapsamda, ilköğretimden başlayarak finans dersleri müfredata eklenecek. Finans Merkezi'nde ihtiyaç duyulacak İngilizce bilgisi için,   ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde, yabancı dil öğretimi geliştirilecek. Yükseköğretim düzeyinde finans programları artırılacak, finans alanında ek akademisyenler yetiştirilecek.

Dış basına reklam
İSTANBUL Finans Merkezi projesi için etkin bir imaj ve tanıtım atağı başlatılacak. Profesyonel bir ekiple yapılacak imaj çalışmasıyla, yurtdışındaki finans kesiminin İstanbul'a yönelik algısı değiştirilecek. İstanbul'daki finansal ürünlerin tanıtımı için yurtdışında reklam kampanyaları yapılacak. Yurtdışındaki TV kanalları, gazeteler, internet siteleri ve bilboardlara ilanlar verilecek. Web'den tanıtım artırılacak.
Deniz ÇİÇEK/Akşam


Geri Dön