26 / 06 / 2024

İstanbul’un hangi ilçesinde kiralık daire fiyatları 2 bin TL birden ucuzladı?

İstanbul’un hangi ilçesinde kiralık daire fiyatları 2 bin TL birden ucuzladı?

Marmara Denizi'nden geçen ve 7.5 şiddetinde bir deprem yaratması beklenen faya yakın olan ilçede 1999 öncesinde yapılan ve kentsel dönüşüme girecek binaların kiraları hızla düşmeye başladı.



İstanbul’un en büyük sorunu şüphesiz kiralık daire fiyatlarının inanılmaz şekilde yüksek oluşu. Semtten semte değişmesine rağmen 10 bin liranın altında daire bulmak çoğu ilçede mümkün değil. Ancak İstanbul’un köklü semtlerinden biri olan Bakırköy’de tam tersi yaşanıyor. Özellikle 1999 öncesi binaların deprem açısından daha riskli olarak görülmesi bu tip dairelerin kiralama fiyatlarında ortalama 2 bin liralık bir düşüşe neden oldu.

Silivri açıklarından geçen fay hattına yakın olan Bakırköy ilçesi eski bina stoğunun da yoğun olduğu bir bölge. Bu nedenle de kentsel dönüşüm çalışmaları da hızlı ilerliyor. İşte bu özellik nedeniyle ilçedeki kiralık daire fiyatları 6 şubat öncesine geriledi. Eski binaların fiyatı düşerken yeni dairelere olan talep de artmaya başladı.

 İstanbul’un hangi ilçesinde kiralık daire fiyatları 2 bin TL birden ucuzladı?

Bakırköy'de bulunan yaklaşık 40-50 senelik eski binaların kira fiyatları beklenen 7.5 şiddetindeki büyük marmara depreminin yarattığı endişe nedeniyle düştü. İlçedeki kiralık dairelerde ortalama 2 bin liralık bir düşüş yaşanırken yeni binalarda ise herhangi bir değişiklik olmadı. Bölgede 1999 deprem öncesinde yapılan binalara ilgi de düştü. Vatandaşlar artık daha çok yeni binalara talepde bulunuyor.

ESKİLER KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEK

Bakırköy'de daha önce kirası 13 bin TL olan eski bir dairenin fiyatı 11 bin TL'ye kadar düştü. Bu binaların büyük bir kısmının kentsel dönüşüme girmesi bekleniyor. Bu durum da talebin geri çekilmesine neden olduğu için ev sahipleri kiralarda indirime gitmeye başladılar. Emlakçılar ise kentsel dönüşüme girme ihtimali olan binaları vatandaşlara bilgi vererek kiraya veriyor.

DEPREME DAYANIKLI YERLER GÖZDE

Bakırköy’de emlakçılık yapan Mukadder Selim, ilçede deprem beklentisi nedeniyle eski dairelere ilginin düştüğünü belirterek, "Yeni yapılan dairelere büyük talep var. Vatandaşlar deprem riski yüksek olan ilçelerde oturmaktan endişe duymaya başladı. İnsanlar zemin ve bina olarak depreme daha dayanıklı yerlerde oturmak için harekete geçti. 13 bin liralık daireleri 12 - 11 bin liraya kadar verebiliyoruz" şeklinde konuştu.

 


 


Geri Dön