03 / 05 / 2024

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

Hem kente yakın konumu hem de şehirden uzaklığıyla ön plana çıkan Adalar, koronavirüs salgınının ardından en çok tercih edilen yerlerden oldu. İlçede satılık ev kalmazken, yaz sonunda konut kiralarıysa uçuşa geçiyor..



KİRALIK SAYISI AZALDI

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yaklaşık iki yıldır süren pandemi nedeniyle alıcıların ev kriterlerinin değiştiğini ve önceliklerin balkon, müstakil yapilar olduğunu söylüyor. Bununla birlikte İstanbul'a yakın noktalarda dinlenmeye elverişli ve kalabalıktan uzak olarak düşünülen bölgelerin ayrıca tercih sebebi olduğunu ifade eden Yazıcı, bu lokasyonların başında İstanbul'un Adalar ilçesinin olduğunu belirtiyor. “Pandeminin başladığı dönemlerde 2020 yılı Mart aylarında adalar genelinde satış birim değerlerinin ortalaması 6 bin 500 TL fiyatlarinda iken 2020 Aralık'ta bu rakam 9 bin 10 bin TL rakamlarına ulaştı. 2021 yılı yaz ayından sonra gayrimenkul piyasasındaki hareketlilik ile birlikte bu ortalama birim değerler, 13 bin TL ile 14 bin TL tutarlarına yükseldi” diyerek ilçedeki fiyatlara değinen Yazıcı, aynı artış eğiliminin kiralık daireler için de geçerli olduğunu söylüyor. Ayrıca 2020 yılı Mart ayında adalar genelinde metrekare kira birim fiyatları ortalamasının 20 Türk Lirası'yken 2020 Aralık aylarında 27-30 Türk Lirası rakamlarına yükseldiğine, 2021 yılı yaz ayından sonra gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilikle beraber bu ortalama birim değerlerin 35-50 Türk Lirası miktarlarına çıktığına da vurgu yapılıyor. 

Güncel durumda birim fiyatlar arasında görülen makasın açılmış olmasının sebebiyse ada içerisinde kiralık ev rakamlarının eskiye göre düşüşe geçmesi. Bununla beraber sektördeki hareketlilik sebebiyle gayrimenkul sahiplerinin taleplerinde yaşanan değişiklik sebebiyle oluşuyor.

YAPILAŞMAYA İZİN YOK 

İstanbul Adalar da, Arkeolojik SİT alanında kalması sebebiyle yeni projeler hayata geçiriliyor. Eski eser yapılarının mevcuttaki yapılaşma hakkının korunmasıyla gerekli izinlerin de alınması halinde restorasyon hakları mevcut. SİT alanında olmayan yerlerdeyse imar çalışması sürüyor. Yeni yapılaşma ve yeni bilinirliği yüksek projeler, henüz ilçede hayata geçirilmedi. Yeni yapılaşma için izin tanınmaması, mevcuttaki yapıların daha değerli olmasına sebep oluyor. Buna göre de adalara olan talep, ev sayısına göre eş şekilde gelişiyor.

Yazıcı, Adalar'da dikkat çeken konut tercihiyle ilgili “Hane başına ikamet eden (yaz-kış) nüfus daha fazladır. Yaz turizmi etkisiyle de nüfus, yıl içinde önemli değişiklikler gösterir. Yazlıkçı olarak Adalar'a gelenlerin çoğunu, gelir düzeyi yüksek vatandaşlar oluşturur. Bunların birçoğu yaz aylarını kendilerine ait konutlarda geçirir, bir kısmı da kiralamayı tercih ediyor” açıklamasında bulunuyor. 

İstanbul un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

YAZLIK ARAYANLAR BURGAZADA'YA GİDİYOR

Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; Adalar'daki ev satış ve kiralama eğilimlerine ilişkin emlak platformu Hepsiemlakcom'un verdiği bilgilere göre, Adalar'daki satış ve kiralamadaki yükseliş, koronavirüs salgınıyla birlikte daha da dikkat çekti. Fakat döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar sebebiyle fiyatlar belirsizleşti. Mülk sahipleri fiyatlama yapabilmek amacıyla pazarın oturmasını bekliyor ancak uzun sürekli kiralamalarda ise yükseliş kaydediliyor. Adaların SİT alanı olarak görülmesi yapılaşmayı zorlaştırıyor. Köşk statüsüne sahip tahribatı yüksek binalar, Anıtlar Kurulu kararına kapsamında yeniden inşa edilebiliyor. Ancak hazırda arsası bulunanlar, üzerine inşaat faaliyetinde bulunamıyor. 

Yazlık ev arayanlar çoğunlukla Burgazada'ya yöneliyor. Yaz-kış en kalabalık olan ada, Büyükada ve Heybeliada olarak belirtiliyor. İlçenin merkezi olan Büyükada'da pek çok banka ve market bulunuyor. İstanbul'a gitmeden ihtiyaç karşılanacak imkanlar bulunuyor. Hem kent yaşamı hem de yazlık yaşamı isteyen kişiler için Adalar, oldular.

Konut fiyatlarının en çok arttığı ilk 10 kentten 3'ü Türkiye'de!

Konut fiyatlarını gelecekte neler bekliyor? Artışlar hızlanacak mı?

Benzin ve motorinde son dakika indirim kararı! Sürücüler bayram edecek!

TC'sinin son hanesi 0, 2, 4, 6, 8 olanlar dikkat! 1.100 lira anında cebinizde!

SGK emekli olamayanlara toplu para iadesi yapacak! Milyonlara müjde!


Geri Dön