02 / 05 / 2024

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

İstanbul'un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

Hem kente yakın konumu hem de şehirden uzaklığıyla ön plana çıkan Adalar, koronavirüs salgınının ardından en çok tercih edilen yerlerden oldu. İlçede satılık ev kalmazken, yaz sonunda konut kiralarıysa uçuşa geçiyor..



SEZONLUK KİRA 150 BİN TL

Büyükada'da konut fiyatları, Baysal'ın da aktardığı gibi yerine ve konumuna göre değişiklik gösteriyor. Konutlar  eski yapılar olduğu için talep olması durumunda fiyatta herhangi bir indirime gidilmiyor. Satılık konutların fiyatları 1 milyon 750 bin Türk Lirası’ndan başlıyor, 2 milyon Türk Lirası’na kadar yükseliyor. Evlerin satışları TL üzerinden gerçekleştirilirken, döviz kurlarındaki hareketlilik, evlere de yansıdı. Baysal; “Evleri daha çok yerliler alıyor. Yabanci kişiler sadece pansiyon ve otellerde konaklamayı tercih ediyor. Fiyatların yükselmesinin bir diğer sebebi de kurlardaki artış. Daireler dolar olarak satışta olmasa bile, TL karşılığında eş değer fiyata satılabiliyor” diye konuştu.

Kira fiyatları ise satılık konut fiyatlarıyla yarışır duruma geldi. Yazın sezonda özellikle kalabalık aileler tarafından yönelinen Adalar'da havuzlu 3 oda 1 salon ve 4 oda 1 salon evlerin dört aylık fiyatları 70 bin Türk Lirası'ndan başlıyor, 150 bin Türk Lirası'na kadar yükseliyor. Normal aylık kira tutarları ise 2 oda 1 salon evlerde 6 bin Türk Lirası'ndan 10-15 bin Türk Lirası'na kadar çıkıyor. Yazın en fazla doluluk oranının kaydedildiği Adalar'da şu anda satılık 100-150 civarında ev mevcut. Baysal, gayrimenkul sahiplerinin konut kullanımlarının kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini dile getiriyor. Kimileri hafta sonunu geçirmek amacıyla, kimileri ise kışı geçirmek için amacıyla kullandığını belirtiyor. Baysal, “Eski eserlerin restore edilebilmesi için Anıtlar Kurulu'nun mülk sahiplerine kolaylık göstermesi gerekiyor. Binalar dökülüyor ve kimse kurula gitmek istemiyor. Arsa alındığı zaman 10 yıla yakın uğraşılıyor” açıklamasında bulundu. 

İstanbul un o ilçesinde konut kalmadı! Fiyatlar uçuşa geçti!

"HEYBELİADA'DA STOK KALMADI" 

Heybeliada'da da durum Büyükada ile neredeyse aynı. Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki gözden kaçmayacak yükseliş yaşanmış. Heybeliada Durmuşoğlu İnşaat Emlak'ın ortağı Bülent Durmuşoğlu, adada satılık konut bulunamadığına, elinde ise iki tane kiralık ev olduğuna dikkat çekiyor. “Ada içerisinde daire stokumuz kalmadı. Burası SİT alanı olduğundan yeni bir yapılaşma ya da proje söz konusu değil. Satılık ev fiyatları 1 milyon TL ile 2 milyon TL arasında değişiyor” diye konuşan Durmuşoğlu, bazı firmaların ve gayrimenkul sahiplerinin bundan fazla fiyatlar istediğini belirtiyor. Heybeliada'da sezonluk kiralar, Büyükada'ya göre daha uygun fiyatlarda. 2 oda 1 salon bie evin sezonda altı aylık fiyatı 45 bin Türk Lirası seviyesinde seyrediyor. Durmuşoğlu, evin lokasyonuna göre bu rakamın yükseldiğini vurguluyor. “Büyükada, ticaretin daha yoğun olduğu bir lokasyon. Heybeli’de kalanlar ise orta kesim ya da üst düzey kişiler oluyor” diyekonuşan Durmuşoğlu, evi satın alan kişilerin yerliler olduğunun altını çiziyor.

Heybeliada'ya yönelen kişilerin Kadıköy ve Bostancı'da oturan kişilerden meydana geldiğini aktaran Durmuşoğlu, “İnsanlar plaza hayatından sıkılıyor. Şehrin gürültüsünden uzak, yürüyüş yapabilecekleri, home office' çalışabilecekleri alanlar istiyorlar. Adalar bu istekleri karşılıyor. Ulaz açısından da oldukça yakın. Pandemi ile beraber buraya va ilgi de gittikçe arttı” dedi. Durmuşoğlu, çoğu üst düzey yöneticinin de adaya yerleştiğine dikkat çekiyor. 


Geri Dön