02 / 05 / 2024

İstanbul'un silueti gökdelenlerle bozuluyor mu?

İstanbul'un silueti gökdelenlerle bozuluyor mu?

İstanbul’da gelişigüzel dikilen gökdelenler kentin kartposttalık siluetini de bozdu. Bazıları tarafından gelişmişliğin ve modernliğin göstergesi olarak gösterilen bu durum bazılar için de insani ilişkileri bitiren yapılaşmalar olarak görülüyor.



Türkiye’nin en büyük metropolü olduğu kadar tarihi ve truristik özellikleri nedeniyle dünyanın sayılı kentleri arasında yer alan İstanbul’da gelişigüzel dikilen gökdelenler kentin kartposttalık siluetini de bozdu.


Camileri, kuleleri, kaleleri ve surlarıyla dünyanın çok sayıda ülkesinden gelen turistlerin ilgi odağı olan İstanbul’da anı fotoğrafı çektirenler artık bu gökdelenlerin gökyüzüne uzayıp giden görüntüsünü de kaydetmek zorunda kalıyor.


Özellikle Maslak, Şişli, Beşiktaş gibi Avrupa yakasında bulunan ilçelerde metrelerce yüksekliğindeki gökdelenler, daha yaşanabilir hale gelmesi beklenen kentte, insanların beton bloklara hapsedildiğinin en bariz göstergesi olarak giderek çoğalıyor.


Kentin yöneticileri ise kentsel dönüşüm adı altında yapılan yenileme çalışmalarıyla İstanbul’u gecekondulardan kurtarmayı planlarken, insanları birbirinden koparıp, yalnızlaştıran rezidans ve sitelerin çoğalmasına yol verdiklerinin farkında bile değiller.


Megakent olarak nitelenen İstanbul’da her geçen gün yerden pıtırak gibi biten ve bakanların ruhlarına ürküntü salan dev bloklar, inşaat şirketleri ve müteahhitlerin kasalarını doldurmaya devam ediyor. Ancak bazıları tarafından gelişmişliğin ve modernliğin göstergesi olarak sunulmaya çalışılsa da bu gökdelenler insani ilişkileri bitiren, toplumu birbirinden koparıp, yalnızlaştıran ve kolay yönetilmeyi sağlayan medeniyet canavarı olarak da görülüyor.


Kent Yaşam Gazetesi


Geri Dön