13 / 11 / 2024

İstanbul'un yatırım haritası çıkarılacak!

İstanbul'un yatırım haritası çıkarılacak!

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi ( İÜ ) tarafından yürütülen proje, yatırım yapacak, mağaza ya da şube açacak yatırımcılara nerenin uygun olduğuna yönelik yol gösterecek...




İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından yürütülen proje, yatırım yapacak, mağaza ya da şube açacak yatırımcılara nerenin uygun olduğuna yönelik yol gösterecek.


Aynı sektörde çalışanların rakipleri hakkında da bilgi edinebileceği sistem tamamlandığında, yatırımcılar uygulamalardan web sitesi üzerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle İÜ tarafından yürütülen proje kapsamında İstanbul'un Yatırım Haritası'nın çıkarılması amaçlanıyor.


Projenin koordinatörlüğünü üstlenen İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımcılara yol gösterecek İstanbul'un Yatırım Haritası tamamlandığında bir yatırımcı ya da firma sahibinin yatırım yapacağı sektör ve lokasyonu sisteme girdiğinde istediği veriye ulaşabileceğini söyledi.


Şeker, bu araştırmada, yatırımcıların yatırım yaparken neye göre karar verdiğini, İstanbul'da lokasyon olarak nereleri tercih ettiğini araştırdıklarını belirterek, bu çalışma kapsamında İstanbul'da tekstilden beyaz eşyadan Telekom sektörüne kadar 620 marka belirlediklerini kaydetti.


Bu modelde yatırım yaparken hangi kriterlere göre yatırım yapılacağını tespit edeceklerini ifade eden Şeker, "Mesela pastane açmak isteyen biri neresi uygun diye bizim sistemimizde sorgulama yapacak. Sistem de İstanbul'da lokasyon olarak ilçeler bazında hatta mahalle ölçeğinde riskin daha az olduğu bölgeleri gösterecek" diye konuştu.


 


- "İstanbul'un tüketim eğilimi ve talep potansiyelini araştırdık"


 


Doç. Dr. Şeker, büyük bir şirketin mağaza açmaya karar verdiğinde bu sistemden nerelerin uygun olduğunu görebileceğini dile getirerek, şunları söyledi:


"Bu çalışmanın hazırlığı için İstanbul Kalkınma Ajansı, İTO, İSO ve çeşitli STK'ların iş birliğiyle bir Arama Konferansı gerçekleştirdik. Bu konferans neticesinde rapor oluşturduk. İstanbul'da 39 ilçede 5 bin kişi ile yürüttüğümüz hane halkı araştırmamızı tamamladık. İstanbul'daki halkın tüketim eğilimi ve talep potansiyeli araştırmasını yaptık. Ocak ayı sonuna doğru bu araştırmanın sonucunu da açıklayacağız. Çalışmanın üçüncü aşamasında yatırım anketi yapıyoruz. Bu çalışmanın içinde bayilik veren, şube ve mağaza açan McDonald's, Bolulu Hasan Usta, Kiğılı, Sarar, Köfteci Ramiz, Arçelik, Turkcell, Vodafone ve Avea gibi 620 marka var. Toplamda 500 firmanın temsilcileriyle anket yapıldı. Yatırım yaparken neye dikkat ettiklerini sorduk. Şubat başında da bunu açıklayacağız."


İstanbul marka haritasını da bu araştırma kapsamında sunacaklarını vurgulayan Şeker, 620 markanın yaklaşık 20 bin şubesinin bu harita üzerinde  adres koordinatlarına kadar görülebileceğini ve mağaza açacak firmanın rakiplerinin nerede olduğunu görerek kendine yön verebileceğini söyledi.


 


- "Sistem web sitesi üzerinden aktif olarak kullanılabilecek"


 


Şeker, İstanbul'un yatırım haritası gibi bir içeriğe ihtiyaç duyulduğunu, yabancı sermayeli kurumsal firmaların kendi içinde ya da danışmanlık şirketleri aracılığıyla bu çalışmayı yürüttüğünü belirterek, bu sistemin 22 sektörün ihtiyaçlarına cevap vereceğini ve daha geniş bir kapsama sahip olduğunu dile getirdi.


Sistem tamamlandığında bir yatırımcı ya da firma sahibinin yatırım yapacağı sektör ve lokasyonu sisteme girdiğinde istediği veriye ulaşabileceğini ve rakipleri de görebileceğini ifade eden Şeker, bu çalışmanın 1 Haziran'da tamamlanacağını ve başlangıçta ücretsiz hizmet vereceğini kaydetti.


Doç Dr. Şeker, Nisan ayında Yatırım Zirvesi gerçekleştireceklerini ve bu sistemi tanıtacaklarını, ayrıca tanıtım toplantıları da yapacaklarını anlatarak, "Bu sistem web sitesi üzerinden aktif olarak devam edecek. 1 Eylül 2014 tarihi itibariyle sistemi aktif olarak katma değer yaratacak şekilde kullanmayı öngörüyoruz" dedi.


 


- "Yeni yerleşim alanları cazip hale geliyor"


 


Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli'yi "yorgun devler" olarak niteleyen Şeker, "Bu ilçeler doyuma ulaşmış hatta kapasiteyi zorlayan yerler. Mağaza ya da şube açan firmalar için en önemli sorun da kira bedelleridir. Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü gibi yeni yerleşim yerlerindeki ticari alanlar daha cazip hale geliyor" dedi.


Doç. Dr. Şeker, bu projenin Türkiye'nin farklı bölgelerine de uygulanabileceğini de sözlerine ekledi.


AA



Geri Dön