02 / 05 / 2024

İşte 21 Ağustos haftası piyasa gündemi! Hangi veriler açıklanacak? Borsa, dolar ve altın ne olacak?

İşte 21 Ağustos haftası piyasa gündemi! Hangi veriler açıklanacak? Borsa, dolar ve altın ne olacak?

Gelecek hafta yurt içi piyasalar açısından oldukça hareketli geçecek. Perşembe günü açıklanacak faiz kararının yanı sıra ikinci çeyrek büyüme verileri, dış ticaret rakamları ve OVP piyasalar tarafından yakından takip edilecek.



Gelecek hafta piyasaları yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Yurt içi piyasalarda Perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararı yakından takip edilecek. Ayrıca ikinci çeyrek büyüme verileri ve Orta vadeli program (OVP) yine piyasaların radarında olacak.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 24 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’te toplanarak faiz kararını açıklayacak. PPK, en son temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini yüzde 17,50’ye yükselttiğini duyurmuştu. AA Finans tarafından yapılan  beklenti anketine katılarak tahminlerde bulunan ekonomistler, politika faizi olarak adlandırılan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 250 baz puanlık artışla yüzde 20’ye çıkartılacağı öngörürüsünde bulundu.

Diğer yandan; 29 Ağustos Cuma günü ise Ekonomik Güven Endeksi sonuçları açıklanacak. Ağustos ayına ilişkin açıklanacak Ekonomik Güven Endeksi, temmuz ayında aylık bazda yüzde 1,8 gerileme kaydederek 99,3’e inmişti.

BÜYÜME VERİLERİ AÇIKLANACAK

İkinci çeyrek büyüme verileri ise 31 Ağustos’ta açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı nisan-haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini, 31 Ağustos Perşembe günü, saat 10.00’da açıklayacak.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 oranında büyümüştü. Yine piyasalar açısından bir diğer önemli veri ise Eylül ayının başında açıklanacak ağustos ayı ihracat ve enflasyon verileri olacak. Temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 9,49 olarak gerçekleşirken, yıllık enflasyon yüzde 47,83’e ulaşmıştı.Eylül ayının başında ise Ticaret Bakanlığı, geçici dış ticaret istatistiklerini açıklayacak. Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre ilk 7 ayda ihracat yüzde 0,6 oranında gerilemeyle 143,4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalat yüzde 5,1 oranında artış göstererek 217 milyar doları geçmişti.

3 YILLIK YOL HARİTASI AÇIKLANACAK

Eylül ayının ilk yarısında ise Orta Vadeli Program (OVP) açıklanacak. Bu program ile Türkiye’nin üç yıllık yol haritasının çizilmesi, 2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro gösterge hedeflerinin belirlenmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, son dönemde OVP hazırlıkları kapsamında iş dünyasının temsilcileriyle görüşmelerde bulunuyor. Yılmaz, 2023-2028 dönemini kapsayan 5 yıllık 12. Kalkınma Planı’nı ekim ayında Meclis’e sunacaklarını açıklamıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön