Merkez Bankası faiz kararını açıklıyor! Dolar ve altın nasıl etkilenecek?
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’da meydana gelen iki deprem, piyasaları da etkiliyor. Uzmanlar kamu maliyesinden bütçe açığına, enflasyona kadar her konunun en baştan ele alınması gerektiğini belirtti. “Artık gündemi depremin etkileri belirliyor” diyen piyasa uzmanları, kamu maliye
İç piyasada 23 Şubat Perşembe tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararı bekleniyor. Bazı uzmanlar Merkez Bankası'nın faizi 100 baz puan indirerek yüzde 8’e indireceğini; bazıları ise depremin ardından yaşanan panik havası içerisinde MB'nin karar vermekten kaçınarak politika faizini sabit tutacağı görüşünü savunuyor.
Yaşanan deprem felaketinden sonra önümüzdeki dönemde artacak kamu masraflarıyla deprem ekonomisine girildiğini belirten TOBB ETÜ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, “Depremin ardından her şey çok değişti; enflasyon, işsizlik, bütçe açığı her şey tekrar baştan konuşulacak. Mali disiplin, deprem ekonomisi sebebiyle bozulacak çünkü bütçede açık artacak.
Bütçe tarafında manevra alanımız da var. Artık gündem seçim ekonomisinden ziyade deprem ekonomisi oldu. Artan kamu harcamalarıyla birlikte vergilerin artırılacağını da göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.
FAİZ BEKLENTİLERİ
Econs Kurucu Ortağı ve Ekonomist Ferhat Yükseltürk ise TCMB’nin faiz kararına yönelik “Beklentim 100 BP faiz indirimi olması yönünde. Faiz indiriminin mevduat faizlerinde bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Bankacılık endeksi üzerinde sınırlı pozitif bir etkisi olabilir, kalıcı olmasını beklemem” dedi ve enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmeye devam edeceğini söyleyerek, kamu maliyesindeki genişleme nedeniyle enflasyonun yüzde 55-60 seviyesine çıkabileceği yorumunu yaptı. Atılım Murat ise TCMB’nin panik havasına kapılmadan karar vermek adına faiz indirimine gitmeyebileceğini ancak faizin yüzde 8’e inse bile piyasa faizlerine etkisi olmayacağını söyledi.
BIST’TE ÖNE ÇIKANLAR
Depremin ardından BIST için arka arkaya alınan kararları da değerlendiren Atılım Murat, yeni adımların da gelebileceğini söyledi. “Depremin ilk 3 gününde düşüşler moral bozukluğuna neden oldu ve küçük yatırımcı ciddi şekilde para kaybetti” diyen Murat, 2022’de çok iyi kazanan yatırımcının 2023’e kötü başladığını ve kayıpların birçoğunun da telafi edilemediğini kaydetti. Yükseltürk ise BIST’e yönelik beklentilerini şu şekilde açıkladı: “BIST’in kendisinden ziyade bankacılık, inşaat harcamaları, mobilya, beyaz eşya, dayanıklı tüketim malzemelerine ilişkin endekslerde artış görebiliriz. Sektörel bazda ayrışmayla da olsa borsa halen en iyi yatırım aracı olarak görünüyor. Büyüme tarafı olumlu kalsa da enflasyon volatilitesi ve TL üzerindeki baskı nedeniyle yabancı yatırımcı Türkiye’ye uzak kalmaya devam edecek. Yüzde 60-70 oranlarındaki yabancı yatırımcı varlığını ne yazık ki göremeyeceğiz.”
DEPREM FAİZ KARARINI ETKİLER Mİ?